Wykonanie
Kiedy zobaczyłam go na okładce magazynu kulinarnego, nie przestawałam o nim myśleć. Posiadał wszystkie cechy, które uważam za doskonałe. Przede wszystkim był sernikiem. Zatopionym w kruchym cieście, otulonym
bitą śmietaną i polanym
bursztynowym karmelem. Zaskakująco długo zwlekałam z nawiązaniem romansu z tym ucieleśnieniem kulinarnej rozkoszy.Początkowo planowałam zmodyfikować przepis, spolszczyć go rezygnując z użycia
sera ricotta i
ciasteczkowego spodu. Po namyśle uznałam jednak, że chcę poznać oryginalny smak sernika autorki 14 kulinarnych bestsellerów i przygotowałam go według podanej przez nią receptury.Parę moich uwag do sernika:Kruchy spód. Jako miłośniczka kruchego ciasta, oraz jedzenia wykonanego własnoręcznie od podstaw nie przepadam specjalnie za
spodami z kupnych, kruchych
ciastek. W tym przypadku jednak wyłamałam się ze swoich przekonań. W efekcie końcowym muszę przyznać, że spód świetnie się sprawdził, jednak dla mnie jest zbyt słodki (możliwe jednak, że zależy to od rodzaju kruchych
herbatników).Masa sernikowa. Doskonała. Gęsta i kremowa. Sernik pieczony jest w kąpieli
wodnej co sprawia, że bardziej ścina się (podobnie jak Crème caramel), niż piecze, dzięki
czemu jego powierzchnia jest jasna i idealnie gładka. Dzięki użyciu
brązowego cukru trzcinowego (u mnie demerara) jest nieco ciemniejszy od klasycznych serników.
Bita śmietana. Połączyłam dwa rodzaje
śmietany do ubicia: o zawartości tłuszczu 36% oraz 30%. Takie połączenie sprawdzi się doskonale w przypadku, gdy sernik zostanie zjedzony w jeden dzień, np. przez gości :-) Dlaczego? Taka
śmietana jest lżejsza i można pięknie ją uformować na wierzchu sernika (tak jak na zdjęciu). Na drugi dzień nieco opada, dlatego w przypadku sernika, który będzie cieszył nasze podniebienie dwa, lub trzy dni, warto użyć samej
śmietany 36%, która po ubiciu jest znacznie sztywniejsza.
Sos karmelowy. Przygotowałam dokładnie według przepisu, czyli w podgrzanej z
masłem śmietanie rozpuściłam
cukier, a następnie gotowałam masę do zgęstnienia. Taki
sos jest jaśniejszy, niż przyrządzany metodą tradycyjną, ponieważ
cukier nie zdąży się na tyle skarmelizować, aby osiągnąć głęboką barwę. Ale w smaku pozostaje ten sam :-)I na koniec. Przed podaniem sernik posypujemy
płatkami soli morskiej. Należy ją dozować ostrożnie, ma delikatnie podkreślić
słodycz karmelu, ale nie może znacząco wpłynąć na jego smak.A teraz zapraszam Was na przepyszny sernik!Polecamy też więcej przepisów na: Ciasta, Serniki Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
wanilię, karmel i
twaróg
Sernik
waniliowy z solonym karmelem na podstawie przepisu z magazynu Donna Hay nr 58przepis na okrągłą foremkę o średnicy 22 cm270 g kruchych
herbatników30 g mielonych
migdałów85 g roztopionego
masłaMasa serowa:500 g trzykrotnie zmielonego
twarogu (waga po zmieleniu)350 g
sera ricotta175 g
cukru trzcinowego4
jajka1/4 łyżeczki
soli1
laska wanilii lub 2 łyżeczki
cukru waniliowegoMasa śmietanowa:500 ml bardzo zimnej
śmietany 36% (lub 250 ml
śmietany 36% + 250 ml
śmietany 30%)1 płaska łyżka przesianego
cukru pudru
Sos karmelowy:250 ml
śmietany 30%1 szklanka (175 g)
cukru trzcinowego60 g
masłaDodatkowo:
sól morska w płatkach do posypaniaPrzygotowanie:Dno okrągłej foremki o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z zewnątrz owinąć ją szczelnie folią spożywczą tak, aby włożona do kąpieli
wodnej nie przeciekała. Wewnętrzne boki lekko nasmarować
masłem.Kruchy spód:
Herbatniki rozdrobnić przy użyciu miksera i wymieszać z mielonymi
migdałami.
Masło roztopić i połączyć z
herbatnikami, dokładnie wymieszać. Masa może być odrobinę sypka, jednak dodanie zbyt dużej ilości
masła sprawi, że będzie po upieczeniu za tłusta. Masą
herbatnikową wykleić dno oraz boki formy. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Przygotować kwadratowe lub okrągłe naczynie - większe od formy, w której pieczemy sernik (będzie potrzebne do pieczenia w kąpieli
wodnej). Przygotować wrzącą
wodę.Masa serowa : Zmielony
twaróg wymieszać z
serem ricotta. Dodać
cukier i dokładnie razem połączyć. Następnie dodawać po całym jednym
jajku, za każdym razem dokładnie mieszając. Ja te czynności wykonuję ręcznie, przy użyciu rózgi. Dodać wydrążoną
laskę wanilii lub
cukier waniliowy oraz
sól. Wymieszać. Formę z kruchym
spodem wyjąć z lodówki. Masę
serową wlać na kruchy spód i wyrównać. Uwaga: nie wypełni ona formy do brzegów kruchego ciasta.Formę włożyć do przygotowanego wcześniej, większego naczynia i wlać do niego wrzącą
wodę do połowy wysokości foremki. Ostrożnie włożyć naczynie z formą do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny i 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić w lodówce minimum 3 godziny (lub całą noc).
Sos karmelowy: W rondelku umieścić
śmietanę,
masło oraz
cukier. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż
cukier rozpuści się. Zwiększyć ogień, doprowadzić do wrzenia - i gotować na małym ogniu około 5-7 minut, aż sos zgęstnieje. Zamieszać kilkakrotnie w trakcie gotowania, aby sos nie przypalił się. Odłożyć do ostudzenia - w tym czasie sos dodatkowo zgęstnieje.
Bita śmietana: Bardzo zimną
śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem
cukru.Schłodzony sernik wypełnić
śmietaną do wysokości kruchego ciasta. Podawać z
sosem karmelowym i
płatkami soli morskiej. Sernik przechowywać w lodówce.

,Składnik główny:
twaróg,Składnik główny:
wanilia,Składnik główny:karmel,Składnik główny:ciasto kruche,Rodzaj dania:Ciasto,