Wykonanie



To jeden ze smaczniejszych serników w stylu amerykańskim. A właściwie to mariaż włosko - (
ricotta) -polsko - (
ser biały) amerykański. Bardzo udany. Całość zwieńczona lekko słonym karmelem, które stanowi kropkę nad i. Polecam na wyjątkowe okazje, ale nie tylko. Może ktoś skusi się w najbliższy weekend albo na Wielkanoc . Sernik na podstawie przepisu Donny Hay: salted caramel and vanilla baked cheesecake, podaję ze zmianami.Składniki:szklanka w tym przepisie=250mlspód ciasta:225g kruchych
herbatników np. typu digestive1/4 szklanki (30g)
mąki migdałowej (mielonych na
mąkę migdałów)70-75g
masłaciasto:350g
sera ricotta500g
sera białego półtłustego trzykrotnie mielonego50g
masła1 szklanka (175g)
cukru brązowego (ale może być też biały)4
jajka¼ łyżeczki
soli1
laska wanilii (albo 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii/albo
cukier z
wanilią)400
śmietanki o zawartości 30 albo 36% tłuszczu1 łyżka (15ml)
cukru pudru na karmel:1 szklanka (250ml)
śmietanki o zawartości 30 albo 36% tłuszczu60g
masła1 szklanka (175g)
cukru brązowego (ale może być też biały)Wykonanie:Wszystkie składniki na sernik powinny
mieć temperaturę pokojową, zatem trzeba je wyjąć z lodówki na godzinę - dwie przed zabraniem się do pracy.
Ciasteczka zemleć na pył w mikserze.
Masło, pokrojone na małe kawałki, roztopić na małym ogniu, odstawić do ostygnięcia. Jeśli mamy
migdały, a nie
mąkę migdałową,
migdały także zemleć - w malakserze lub w młynku do
orzechów. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać.
Ciastka powinny
mieć konsystencję lekko mokrej
bułki tartej.Tortownicę o średnicy ok. 22 cm uszczelnić dodatkowo folią aluminiową (dno) - chyba, że mamy pewność, że jest idealnie szczelna. Do zamkniętej tortownicy wysypać masę
ciasteczkową, docisnąć równomiernie do
spodu i częściowo
boków (ile starczy
ciastek), tworząc podłoże do ciasta. Włożyć do lodówki na około godzinę - wówczas
masło zastygnie, a masa
ciasteczkowa utwardzi się.Nagrzać piekarnik do temperatury 160 st. C. Grzanie góra-dół.Umieścić
masło i 1/3 szklanki
cukru w misie miksera - utrzeć ze sobą, dodać
serek ricotta i
zmielony ser biały* i resztę
cukru. Miksować do połączenia składników. Dodać
jajka,
sól, miąższ wydrążony z
laski wanilii**, miksować do połączenia składników, nie dłużej - by nie wtłaczać powietrza.Masę
serową wylać do tortownicy, na przygotowany wcześniej spód.Tortownicę umieścić w większej formie, albo w innym naczyniu nadającym się pieczenia. Przygotować wrzątek. Ciasto włożyć do piekarnika i do naczynia, do którego włożono tortownicę, wlać wrzątek - mniej więcej do wysokości 1/2 wysokości tortownicy. Piec w tak przygotowanej kąpieli
wodnej ok. 90 minut, aż sernik będzie u góry ścięty na powierzchni. Wystudzić w otwartym piekarniku, włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier puder. Na upieczonym serniku wyłożyć ubitą
śmietankę.Przygotować
sos karmelowy (można go przygotować na tym etapie albo bezpośrednio przed spożyciem): umieścić
śmietankę,
cukier i
masło na patelni albo w garnku, podgrzewać aż
cukier się rozpuści - na wolny ogniu. Zwiększyć ogień i podgrzewać na większym ogniu ok. 5-7 minut, aż karmel się zagęści. Zdjęty z ognia i ostudzony jeszcze zgęstnieje. Gdy jest jeszcze gorący, dodać sporą szczyptę
soli. Przestudzonym karmelem polać ciasto.*w oryginale jest kremowy
serek o zawartości ponad 20% tłuszczu, w Polsce świetnie sprawdzi się
ser biały do serników, do którego dodałam trochę
masła, by był bardziej kremowy** pozostała po wydrążeniu miąższu zdrewniała część, włożona do małego słoiczka z
cukrem, "
zrobi" z niego
cukier waniliowy


Bądź na bieżąco, polub stronę na fb