Wykonanie
Paris-Brest, okrągłe
ciastko ptysiowe z dziurką w środku - zostało wymyślone pod koniec XIX wieku w
cukierni znajdującej się na trasie wyścigu rowerowego Paryż-Brest. W zamyśle właściciela
cukierni miało przypominać koło od roweru, dlatego miało średnicę 25 cm - i nadziewane było słodkim kremem
migdałowym.My owe
ciastko zmniejszyliśmy do średnicy 10 cm i nadzialiśmy lekkim musem na bazie kremowego
serka, słonych ryb wędzonych i zielonych
oliwek.Składniki na ciasto parzone:*125 ml
wody50 g
masła100 g
mąki pszennej typ 5003
jajka1
żółtko do smarowaniaSkładniki na farsz:**300 g
serka ricotta150 g
wędzonej makreli150 g
wędzonego łososia20
oliwek zielonychstarta
skórka z cytryny lub sok
sólpieprzDodatkowo:
pieprz różowy4 garście
sałaty roszponkiPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, ustawić program pieczenia z nawiewem. Blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto parzone: do rondelka wlać
wodę i włożyć
masło, podgrzewać do momentu rozpuszczenia
masła i zagotowania całości. Ogień ustawić na średni płomień. Do rondelka wsypać
mąkę i dokładnie oaz energicznie mieszać, aby połączyła się z gorącym płynem. Przesmażyć ciągle mieszając, aby masa nie przypaliła się. Odstawić do przestudzenia. Następie do letniej masy dodać
jajko i miksować na wysokich obrotach. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno dwa pozostałe
jajka. Masę miksować aż będzie dobrze napowietrzona i gładka. Nałożyć do szprycy i wyciskać oponki o średnicy 10 cm.
Żółtko wymieszać z odrobiną
wody i posmarować wierzch każdej oponki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika.Farsz: wymieszać razem
serek,
makrelę i drobno posiekanego
łososia. Dodać pokrojone
oliwki. Przyprawić startą
skórką z cytryny,
solą i
pieprzem.Upieczone i wystudzone
ciastka ptysiowe przekroić w poprzek na pół. Farsz włożyć do szprycy wycisnąć na dolną część
ciastka, przykryć drugą. Ułożyć na talerzu, do środka włożyć
sałatę i posypać utłuczonym różowym
pieprzem.*z tej proporcji wyjdzie około 10
ciastek, można upiec 4 sztuki, a z reszty ciasta uformować mini ptysie** proporcje do nadziewania 4
ciastek

,Składnik główny:ciasto ptysiowe,Składnik główny:
łosoś,Składnik główny:
makrela,Składnik główny:
oliwki,Rodzaj dania:Przekąska,
Ryby i owoce morza,Inne,