Wykonanie
Takie śniadanie w zimowy poranek to spora dawka wiosennego nastroju. Delikatna
słodycz mąki kasztanowej w cieście naleśnikowym sprawia, że w połączeniu ze słonym i wyrazistym
łososiem wędzonym oraz delikatnym
serkiem śmietankowym, otrzymujemy świetnie funkcjonujące
smakowo trio. Bardzo lubię takie połączenia!Jeżeli nie posiadacie
mąki kasztanowej, a macie ochotę na takie śniadanie, możecie ją pominąć i usmażyć naleśniki tradycyjne . Sprawdzą się tutaj również naleśniki z dodatkiem
mąki gryczanej lub razowej.Dobór
zielonych sałat zależy od Waszych upodobań. Ja użyłam
młode liście
szpinaku, i choć to nie sezon na
szpinak, to lubię i korzystam z jego całorocznej dostępności. Świetnie sprawdzi się
sałata cukrowa, lodowa i
roszponka.Polecamy też więcej przepisów na: Śniadania, NaleśnikiNasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
łososia wędzonego,
szpinakSkładniki:Ciasto naleśnikowe:250 ml
mleka80 g
mąki pszennej typ 45030 g
mąki kasztanowej2
jajkaszczypta
soli1/2 łyżeczki
cukrumasło klarowane do smażeniaFarsz:150 g
łososia wędzonegospora garść
sałat lub/+ świeże liście młodego
szpinaku200 g
twarożku śmietankowegoświeżo zmielony
pieprzSos:świeży
koperekjogurt naturalnysól, świeżo zmielony
pieprzPrzed przygotowaniem polecam:poradnik o naleśnikach i przepis na ciasto podstawoweporadnik krok po kroku - jak klarować
masłoPrzygotowanie:Naleśniki możemy przygotować na dwa sposoby.Z użyciem robota kuchennego - wówczas wszystkie składniki wystarczy umieścić w misce i dokładnie wymieszać na bardzo gładkie ciasto.Z użyciem trzepaczki/rózgi - do miski wbić całe
jajka, dodać
sól,
cukier i
mleko, wymieszać, ale nie ubijać. Stopniowo dodawać obie
mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.Ciasto naleśnikowe odstawić (w temperaturze pokojowej) na 30 minut, aby odpoczęło.Rozgrzaną patelnię posmarować stopionym klarowanym
masłem i nalewać chochelką porcję ciasta naleśnikowego, kolistym ruchem przechylając patelnię tak, aby ciasto rozprowadziło się po całym jej dnie. Smażyć do momentu, kiedy wierzch naleśnika zetnie się, a następnie - przy pomocy
łopatki - przewrócić na drugą stronę. Smażyć chwilę, aż spód nabierze złocistego koloru.
Sałaty opłukać w zimnej wodzie.
Twarożek śmietankowy doprawić
pieprzem i ewentualnie
solą.
Jogurt naturalny wymieszać z posiekanym
koperkiem i doprawić
solą i
pieprzem.Na połowę naleśnika nałożyć plastry
łososia, posmarować
twarożkiem, nałożyć
sałatę, złożyć na pół i zawinąć w dowolny kształt. Dekorować świeżym
koperkiem, podawać z
sosem jogurtowo-
koperkowym.

,Składnik główny:
łosoś,Składnik główny:
twaróg,Składnik główny:
szpinak,Składnik główny:
sałata,Składnik główny:
koperek,Składnik główny:
łosoś wędzony,Składnik główny:Zielono mi ...,Rodzaj dania:Śniadanie,Przekąska,