ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z mąką kasztanową, łososiem i twarożkiem

Naleśniki z mąką kasztanową, łososiem i twarożkiem

nazwa

Wykonanie

Takie śniadanie w zimowy poranek to spora dawka wiosennego nastroju. Delikatna słodycz mąki kasztanowej w cieście naleśnikowym sprawia, że w połączeniu ze słonym i wyrazistym łososiem wędzonym oraz delikatnym serkiem śmietankowym, otrzymujemy świetnie funkcjonujące smakowo trio. Bardzo lubię takie połączenia!
Jeżeli nie posiadacie mąki kasztanowej, a macie ochotę na takie śniadanie, możecie ją pominąć i usmażyć naleśniki tradycyjne . Sprawdzą się tutaj również naleśniki z dodatkiem mąki gryczanej lub razowej.
Dobór zielonych sałat zależy od Waszych upodobań. Ja użyłam młode liście szpinaku, i choć to nie sezon na szpinak, to lubię i korzystam z jego całorocznej dostępności. Świetnie sprawdzi się sałata cukrowa, lodowa i roszponka.
Polecamy też więcej przepisów na: Śniadania, Naleśniki
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: łososia wędzonego, szpinak
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
250 ml mleka
80 g mąki pszennej typ 450
30 g mąki kasztanowej
2 jajka
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
masło klarowane do smażenia
Farsz:
150 g łososia wędzonego
spora garść sałat lub/+ świeże liście młodego szpinaku
200 g twarożku śmietankowego
świeżo zmielony pieprz
Sos:
świeży koperek
jogurt naturalny
sól, świeżo zmielony pieprz
Przed przygotowaniem polecam:
poradnik o naleśnikach i przepis na ciasto podstawowe
poradnik krok po kroku - jak klarować masło
Przygotowanie:
Naleśniki możemy przygotować na dwa sposoby.
Z użyciem robota kuchennego - wówczas wszystkie składniki wystarczy umieścić w misce i dokładnie wymieszać na bardzo gładkie ciasto.
Z użyciem trzepaczki/rózgi - do miski wbić całe jajka, dodać sól, cukier i mleko, wymieszać, ale nie ubijać. Stopniowo dodawać obie mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
Ciasto naleśnikowe odstawić (w temperaturze pokojowej) na 30 minut, aby odpoczęło.
Rozgrzaną patelnię posmarować stopionym klarowanym masłem i nalewać chochelką porcję ciasta naleśnikowego, kolistym ruchem przechylając patelnię tak, aby ciasto rozprowadziło się po całym jej dnie. Smażyć do momentu, kiedy wierzch naleśnika zetnie się, a następnie - przy pomocy łopatki - przewrócić na drugą stronę. Smażyć chwilę, aż spód nabierze złocistego koloru.
Sałaty opłukać w zimnej wodzie. Twarożek śmietankowy doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Jogurt naturalny wymieszać z posiekanym koperkiem i doprawić solą i pieprzem.
Na połowę naleśnika nałożyć plastry łososia, posmarować twarożkiem, nałożyć sałatę, złożyć na pół i zawinąć w dowolny kształt. Dekorować świeżym koperkiem, podawać z sosem jogurtowo-koperkowym.
,
Składnik główny:
łosoś,
Składnik główny:
twaróg,
Składnik główny:
szpinak,
Składnik główny:
sałata,
Składnik główny:
koperek,
Składnik główny:
łosoś wędzony,
Składnik główny:
Zielono mi ...,
Rodzaj dania:
Śniadanie,
Przekąska,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/nalesniki-z-maka-kasztanowa-lososiem-i-twarozkiem