ßßß Cookit - przepis na Małdrzyki krakowskie

Małdrzyki krakowskie

nazwa

Wykonanie

Popularne placki z twarogu, które w regionalnej kuchni małopolskiej znane są jako małdrzyki krakowskie. Geneza tej unikalnej nazwy wywodzi się z sera, który wyrabiano w dawnej Polsce. Jak podaje Kucharz doskonały Wojciecha Wielądka, małdrzyk (mądrzyczka,mądrzyk) " robią z słodkiego mleka, z podpuszczką czyli animelką, które wyciśnięte w talerki układają i w maśle obsmażają ”. Dzisiejsze placuszki zwane małdrzykami wykonywane są już z tradycyjnego twarogu i podawane na słodko z cukrem pudrem.
Podczas przygotowania składniki warto dobrze zmiksować/ubić, wówczas placki będą delikatne i puszyste. Na patelnię należy nakładać grubą warstwę ciasta i delikatnie je odwracać na drugą stronę. Po usmażeniu małdrzyki powinny chwilę odpocząć, wówczas delikatnie tężeją (podobnie jak sernik).
Placuszki podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem, z owocowym sosem lub świeżymi owocami. Można je odgrzewać, są więc dobrym pomysłem na sycące śniadanie.
Polecamy też więcej przepisów na: Placki i naleśniki, Kuchnię Małopolski, Kuchnię polską
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: twaróg
receptura, z drobną modyfikacją (zrezygnowałam ze skórki cytrynowej) pochodzi z książki Kuchnia polska. Potrawy regionalne . Przepisy zebrane i opracowane przez Hannę Szymanderską.
Składniki:
500 g twarogu (używam półtłusty twaróg hajnowski)
1 całe jajko
1 żółtko
1 łyżka stopionego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
klarowane maslo lub olej do smażenia
cukier puder do posypania
świeże owoce / sos z owoców / jogurt lub śmietana
Przed przygotowaniem polecam:
poradnik o klarowaniu masła - przepis krok po kroku ze zdjęciami
Przygotowanie:
Do miski włożyć twaróg, jajko, żółtko, stopione masło i cukier waniliowy - zmiksować na gładką i pulchną masę. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać (zmiksować).
Tłuszcz rozgrzać na patelni, przy pomocy łyżki kłaść porcje ciasta. Smażyć do zrumienienia z obu stron.
,
Składnik główny:
twaróg,
Rodzaj dania:
Przekąska,
Deser,
Śniadanie,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/maldrzyki-krakowskie