Wykonanie
Popularne placki z
twarogu, które w regionalnej kuchni małopolskiej znane są jako małdrzyki krakowskie. Geneza tej unikalnej nazwy wywodzi się z
sera, który wyrabiano w dawnej Polsce. Jak podaje Kucharz doskonały Wojciecha Wielądka, małdrzyk (mądrzyczka,mądrzyk) " robią z słodkiego
mleka, z podpuszczką czyli animelką, które wyciśnięte w talerki układają i w
maśle obsmażają ”. Dzisiejsze placuszki zwane małdrzykami wykonywane są już z tradycyjnego
twarogu i podawane na słodko z
cukrem pudrem.Podczas przygotowania składniki warto dobrze zmiksować/ubić, wówczas placki będą delikatne i puszyste. Na patelnię należy nakładać grubą warstwę ciasta i delikatnie je odwracać na drugą stronę. Po usmażeniu małdrzyki powinny chwilę odpocząć, wówczas delikatnie tężeją (podobnie jak sernik).Placuszki podajemy na ciepło, posypane
cukrem pudrem, z
owocowym sosem lub świeżymi
owocami. Można je odgrzewać, są więc dobrym pomysłem na sycące śniadanie.Polecamy też więcej przepisów na: Placki i naleśniki, Kuchnię Małopolski, Kuchnię polskąNasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
twarógreceptura, z drobną modyfikacją (zrezygnowałam ze
skórki cytrynowej) pochodzi z książki Kuchnia polska. Potrawy regionalne . Przepisy zebrane i opracowane przez
Hannę Szymanderską.Składniki:500 g
twarogu (używam półtłusty
twaróg hajnowski)1 całe
jajko1
żółtko1 łyżka stopionego
masła1 łyżeczka
cukru waniliowego3 łyżki
mąki pszennejDodatkowo:klarowane
maslo lub
olej do smażenia
cukier puder do posypaniaświeże
owoce / sos z
owoców /
jogurt lub
śmietanaPrzed przygotowaniem polecam:poradnik o klarowaniu
masła - przepis krok po kroku ze zdjęciamiPrzygotowanie:Do miski włożyć
twaróg,
jajko,
żółtko, stopione
masło i
cukier waniliowy - zmiksować na gładką i pulchną masę. Dodać
mąkę i dokładnie wymieszać (zmiksować).Tłuszcz rozgrzać na patelni, przy pomocy łyżki kłaść porcje ciasta. Smażyć do zrumienienia z obu stron.


,Składnik główny:
twaróg,Rodzaj dania:Przekąska,Deser,Śniadanie,