Wykonanie
Keks na słono jest prostą kombinacją ulubionych składników. U nas w wersji z
oliwkami,
szynką i ementalerem - zaostrzonej gruboziarnistą
musztardą. Opcja "na słono" sprawdzi się również z dodatkiem
suszonych pomidorów, smażonych na
maśle pieczarek, lub
sera feta.Keks na słono może stanowić nie tylko samodzielną przekąskę, ale również dodatek do zup.Składniki:200 g
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu100 g
oliwek150 g
wędzonej szynki100 g
sera ementalernatka pietruszkiPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Keksową foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, lub nasmarować
masłem i wysypać
bułką tartą.
Szynkę i
ser pokroić w kostkę,
oliwki przekroić wzdłuż na pół, a
natkę pietruszki posiekać.
Jajka wbić do miski, ubić przy pomocy miksera, dodać
oliwę,
musztardę,
sól i
pieprz. Nie przerywając miksowania dodać partiami
mąkę oraz
proszek do pieczenia. Kiedy ciasto będzie jednolite, wsypać pokrojone wcześniej składniki i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto jest na tyle gęste, że nie opadną one na dno i równomiernie rozłożą się.Ciasto włożyć do przygotowanej wcześniej foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem - i w razie potrzeby przedłużenia pieczenia - zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze ok. 10 minut.


,Składnik główny:
grzyby,Składnik główny:
pieczarki,Składnik główny:ementaler,Składnik główny:
musztarda ziarnista,Składnik główny:
szynka,Rodzaj dania:Przekąska,Inne,