ßßß Cookit - przepis na Keks z oliwkami i wędzoną szynką

Keks z oliwkami i wędzoną szynką

nazwa

Wykonanie

Keks na słono jest prostą kombinacją ulubionych składników. U nas w wersji z oliwkami, szynką i ementalerem - zaostrzonej gruboziarnistą musztardą. Opcja "na słono" sprawdzi się również z dodatkiem suszonych pomidorów, smażonych na maśle pieczarek, lub sera feta.
Keks na słono może stanowić nie tylko samodzielną przekąskę, ale również dodatek do zup.
Składniki:
200 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
100 g oliwek
150 g wędzonej szynki
100 g sera ementaler
natka pietruszki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Keksową foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, lub nasmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Szynkę i ser pokroić w kostkę, oliwki przekroić wzdłuż na pół, a natkę pietruszki posiekać.
Jajka wbić do miski, ubić przy pomocy miksera, dodać oliwę, musztardę, sól i pieprz. Nie przerywając miksowania dodać partiami mąkę oraz proszek do pieczenia. Kiedy ciasto będzie jednolite, wsypać pokrojone wcześniej składniki i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto jest na tyle gęste, że nie opadną one na dno i równomiernie rozłożą się.
Ciasto włożyć do przygotowanej wcześniej foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem - i w razie potrzeby przedłużenia pieczenia - zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze ok. 10 minut.
,
Składnik główny:
grzyby,
Składnik główny:
pieczarki,
Składnik główny:
ementaler,
Składnik główny:
musztarda ziarnista,
Składnik główny:
szynka,
Rodzaj dania:
Przekąska,
Inne,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/keks-z-oliwkami-i-wedzona-szynka