Wykonanie
Szybka galantynka z
kurczaka z naturalną
galaretką. P rzygotowujemy ją z wyluzowanego
kurczaka ze skórą, w tej wersji z klasycznymi dodatkami w postaci
chudego boczku w plastrach, który nadaje mocniejszego w smaku akcentu oraz z
natką pietruszki. Mając taką podstawę, można w dowolny sposób ją wzbogacać ulubionymi dodatkami:
suszonymi śliwkami lub
morelami,
pistacjami, mieloną masą
mięsną z
wątróbką i czym tylko wyobraźnia Wam podpowie.Luzowanie
kurczaka może niektórym sprawiać trudność i wymaga pewnej wprawy, dlatego podaję wersję szybszą i łatwiejszą .Galantynę przygotowałam w podobny sposób jak Comber z
królika - przy pomocy metody parzenia. Polega ona na szczelnym zawinięciu
mięsa w folię spożywczą, umieszczeniu go w gorącej wodzie (90 stopni) i utrzymywaniu w tej temperaturze przez określony czas. Nawet, jeśli nie posiadacie termometru, wystarczy ustawić nie przykryty pokrywką garnek na minimalnym płomieniu. Ważne, aby
woda nie gotowała się. Wówczas zyskujemy miękkie i soczyste
mięso. Po ostudzeniu - z pyszną
galaretką :-)Galantynę polecam z
sosem chrzanowym i
sałatką z botwiny .Polecam też więcej przepisów na: Wielkanoc,
Mięsa, PrzekąskiMoje inne propozycje, w których wykorzystałam:
kurczaka,Składniki:1
kurczak200 g
chudego boczku w plastrach150 g
chudego boczku pokrojonego w kostkę
sólpieprzpęczek
natki pietruszki3 ząbki
czosnku50 ml
olejuPrzygotowanie:Skórę umytego
kurczaka przeciąć wzdłuż grzbietu. Starając się zachować ją w całości - zsunąć z
tuszki i odłożyć.
Mięso oddzielić od kości, skrzydełka i szyję usunąć. Ząbki
czosnku zmiksować z
olejem.
Mięso przyprawić
solą i
pieprzem, wymieszać ze zmiksowanym
czosnkiem.Skórę
kurczaka rozłożyć na dużym kawałku folii spożywczej, nadając jej kształt prostokąta. Wystające części odciąć. Ułożyć plastry
boczku, dokładnie przykrywając ewentualne rozcięcia skóry, a następnie kawałki
mięsa wraz z
boczkiem pokrojonym w kostkę. Wyrównać warstwę
mięsa, uzupełniając te miejsca, gdzie jest go mniej. Posypać grubo siekaną
natką pietruszki.Całość zawinąć w ciasny i szczelny rulon, przy pomocy folii spożywczej, na której
mięso zostało rozłożone - na obu końcach zwinąć jak
cukierek, związać sznurkiem. Zagotować
wodę, ustawić mały płomień i włożyć galantynę -
woda powinna przykrywać
mięso. Parzyć około 1 godziny w temp. 90 stopni.Wyjąć i ostudzić, a następnie schłodzić - w tym czasie płynna
galaretka, która powtała wewnątrz zetnie się. Wówczas zdjąć folię. Galantynę podawać schłodzoną, pokrojoną w plastry.

,Składnik główny:
kurczak,Rodzaj dania:
Mięsa,Przekąska,