Wykonanie
Wykorzystanie ciasta parzonego, zwanego również ptysiowym w formie kanapki to miła odmiana tej popularnej przekąski. Jeżeli pieczecie wyroby z ciasta parzonego, warto uformować kilka podłużnych eklerów, aby wykorzystać je w proponowanej przez nas formie.Z podanej proporcji wychodzi około 10 ptysiów.Polecamy też więcej przepisów na: Śniadania,
Pieczywo, PrzekąskiNasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: ciasto ptysiowe/parzoneSkładniki na ciasto parzone:125 ml
wody50 g
masła100 g
mąki pszennej typ 5003
jajka1
żółtko do smarowania
mak do posypaniaDo przełożenia:każdy ulubiony dodatek do kanapek:
sery,
wędlina,
wędzone ryby, pasty
twarożkowe i nie tylko,
oliwki, warzywa itp.Do przełożenia prezentowanej kanapki wykorzystaliśmy: ementaler,
ser feta,
pomidory koktajlowe,
rukolę,
oliwki,
twarożek i pokrojoną w kostkę
szynkę.Przygotowanie:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, ustawić program pieczenia góra/dół. Blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto parzone: do rondelka wlać
wodę i włożyć
masło, podgrzewać do momentu rozpuszczenia
masła i zagotowania całości. Ogień ustawić na średni płomień. Do rondelka wsypać
mąkę i dokładnie oaz energicznie mieszać, aby połączyła się z gorącym płynem. Przesmażyć ciągle mieszając, aby masa nie przypaliła się. Odstawić do przestudzenia. Następie do letniej masy dodać
jajko i miksować na wysokich obrotach. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno dwa pozostałe
jajka. Masę miksować aż będzie dobrze napowietrzona i gładka. Nałożyć do szprycy i wyciskać eklery o długości 10-15 cm.
Żółtko wymieszać z odrobiną
wody i posmarować wierzch każdego eklera. Posypać
makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika.Po upieczeniu i ostudzeniu przekrawać eklery wzdłuż na pół i przełożyć ulubionymi dodatkami.


,Składnik główny:
szynka,Składnik główny:
oliwki,Składnik główny:
pomidory,Rodzaj dania:Śniadanie,Przekąska,