Wykonanie
Jedno z naszych ulubionych,
śniadaniowych ciast. Ciasto
marchewkowe jest soczyste, puszyste i pełne aromatu.Składniki:5
jajek600 g obranej
marchwi400 g
cukru kryształu400 g
mąki pszennej200 ml
oleju2 łyżki soku z
pomarańczy100 g
orzechów włoskich1 płaska łyżka
cynamonu1 płaska łyżka
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody Przygotowanie:Piekarnik ustawić na pieczenie góra/dół (bez termoobiegu) i rozgrzać do temperatury 170 stopni. Foremkę nasmarować
masłem i obsypać
bułką tartą.
Marchew zmielić w maszynce do mielenia,
orzechy włoskie drobno posiekać.Całe
jajka ubić z
cukrem, a następnie miskę, w której są ubijane umieścić na garnku z delikatnie gotującą się
wodą i ubijać dalej na parze, aż masa będzie puszysta i kremowa. Przełożyć do dużej miski i delikatnie wymieszać z
marchewką i
orzechami. Stopniowo dodawać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.Ciasto przelać do foremki i wstawić do piekarnika. Piec około 40-50 minut.



,Składnik główny:
marchew,Składnik główny:ciasto ucierane,Składnik główny:
orzechy,Rodzaj dania:Ciasto,Śniadanie,