Wykonanie

Pełen smaku burger wegetariański, z mnóstwem kolorowych warzyw, ze świetnym sosem z
awokado. Burgera
jadłam na obiad - byłam nim zachwycona, bo smakował rewelacyjnie. Uwaga: wywołuje błogość! Do powtarzania i rekomendowania.Użyłam
grzybów portobello, które mają kapelusze o dużej średnicy, idealnie wpasowujące się do burgera. Są dość trudno dostępne, z ich braku użyłabym boczniaków, albo choćby i kilku zwykłych
pieczarek. Rodzaj
grzybów nie ma aż tak wielkiego znaczenia. Przygotowanie na podstawie tego przepisu .Burger nie jest zbyt duży, więc na obiad proponuję akompaniament surówki albo zupy.Składniki [4 burgery]:4
grzyby portobello (albo boczniaków,
pieczarek)1 średnia
cebula3 łyżki
oleju3/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu1 duże dojrzałe
awokado2 łyżki
jogurtu naturalnego1/2 ząbka
czosnku4
bułki hamburgerowe, lub inne1
papryka (może być grillowana ze słoika)Wykonanie:Z
grzybów usunąć trzonki, nie będą potrzebne.
Cebulę obrać i pokroić na niezbyt grube talarki.
Grzyby i talarki
cebuli posmarować
olejem - najlepiej za pomocą pędzelka. Posolić i popieprzyć.
Paprykę podzielić na cztery części.Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą, wlać nieco
oleju,
grzyby grillować około 8 - 10 minut (mają być miękkie, raz przewrócić w połowie grillowania),
paprykę podobnie,
cebulę ok. 5 minut.Połowę
awokado rozgnieść widelcem, dodać
jogurt oraz
czosnek drobno posiekany i roztarty na desce z
solą - na gładką pastę, popieprzyć - do smaku. Drugą połowę
awokado pokroić na plasterki.
Bułkę hamburgerową przekroić, podgrzać w piekarniku lub tosterze.Na dolnej połowie
bułki rozsmarować szczodrze sos z
awokado. Nałożyć
grzyby,
paprykę,
cebulę, pokrojone
awokado, przykryć drugą połową
bułki.Jeść od razu, na ciepło.Porcja około 338 kcal, 10 g
białka -protein, 19 g tłuszczu, 36 g węglowodanów