ßßß Cookit - przepis na Burger wegetariański z grzybami i awokado

Burger wegetariański z grzybami i awokado

nazwa

Wykonanie

Pełen smaku burger wegetariański, z mnóstwem kolorowych warzyw, ze świetnym sosem z awokado. Burgera jadłam na obiad - byłam nim zachwycona, bo smakował rewelacyjnie. Uwaga: wywołuje błogość! Do powtarzania i rekomendowania.
Użyłam grzybów portobello, które mają kapelusze o dużej średnicy, idealnie wpasowujące się do burgera. Są dość trudno dostępne, z ich braku użyłabym boczniaków, albo choćby i kilku zwykłych pieczarek. Rodzaj grzybów nie ma aż tak wielkiego znaczenia. Przygotowanie na podstawie tego przepisu .
Burger nie jest zbyt duży, więc na obiad proponuję akompaniament surówki albo zupy.
Składniki [4 burgery]:
4 grzyby portobello (albo boczniaków, pieczarek)
1 średnia cebula
3 łyżki oleju
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 duże dojrzałe awokado
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 ząbka czosnku
4 bułki hamburgerowe, lub inne
1 papryka (może być grillowana ze słoika)
Wykonanie:
Z grzybów usunąć trzonki, nie będą potrzebne. Cebulę obrać i pokroić na niezbyt grube talarki.
Grzyby i talarki cebuli posmarować olejem - najlepiej za pomocą pędzelka. Posolić i popieprzyć.
Paprykę podzielić na cztery części.
Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą, wlać nieco oleju, grzyby grillować około 8 - 10 minut (mają być miękkie, raz przewrócić w połowie grillowania), paprykę podobnie, cebulę ok. 5 minut.
Połowę awokado rozgnieść widelcem, dodać jogurt oraz czosnek drobno posiekany i roztarty na desce z solą - na gładką pastę, popieprzyć - do smaku. Drugą połowę awokado pokroić na plasterki.
Bułkę hamburgerową przekroić, podgrzać w piekarniku lub tosterze.
Na dolnej połowie bułki rozsmarować szczodrze sos z awokado. Nałożyć grzyby, paprykę, cebulę, pokrojone awokado, przykryć drugą połową bułki.
Jeść od razu, na ciepło.
Porcja około 338 kcal, 10 g białka -protein, 19 g tłuszczu, 36 g węglowodanów
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2014/03/burger-wegetarianski-z-grzybami-i.html