ßßß Cookit - przepis na Sałatka z selerem naciowym, orzechami i kukurydzą

Sałatka z selerem naciowym, orzechami i kukurydzą

nazwa

Wykonanie

sałatkę z selera naciowego warto przygotować kilka godzin wcześniej, żeby składniki się "przegryzły", a orzechy stały się przyjemnie miękkie. Zdrowa propozycja na lunch do pracy (ewentualnie można wyeliminować majonez). Jeśli sosu będzie za mało (zależy jak duży mamy pęczek selera) - dodaj więcej jogurtu.
Składniki:
1 średniej wielkości pęczek selera naciowego
1 puszka kukurydzy (220 g po odsączeniu zalewy)
1 duże słodkie jabłko
2 łyżki rodzynek
garść obranych i posiekanych orzechów włoskich (kilka większych kawałków można zostawić do posypania po wierzchu) [rozłupałam 10 sztuk orzechów]
mały jogurt naturalny (200 ml)
duża łyżka majonezu
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
Wykonanie:
Seler naciowy po umyciu i odcięciu końcówek, kroimy w poprzek na kawałki (ok. 0,5 cm). Jabłko (ze skórką) ścieramy na tarce na dużych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekamy.
Wymieszać wszystkie składniki: seler, odsączoną kukurydzę z puszki, starte jabłko, posiekane orzechy (albo po prostu połamane na dość male kawałki), rodzynki, natkę pietruszki oraz jogurt i majonez. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2009/11/saatka-z-selerem-naciowym-orzechami-i.html