Wykonanie
Składniki2 porcje2 porcje
szpinaku sałatkowego "baby"1 kulka (125 g) białej
mozzarelli2 łyżki
śmietanki kremowej 30%250 g świeżych
truskawek2 łyżeczki
cukru1/3 szklanki
orzechów włoskichchrupiąca
bagietka, opieczona w tosterze
Sos balsamiczno -
czekoladowy:180 g
truskawek, pokrojonych na kawałki1 łyżka
miodu2 łyżki
octu balsamicznegoszczypta świeżo zmielonego
pieprzu1 łyżeczka
oliwy extra vergine1 łyżeczka
kakaoopcjonalnie: 2 kosteczki ciemnej
czekoladyPrzygotowanieDo rondelka włożyć wszystkie składniki sosu oprócz
czekolady, mieszając zagotować, od razu odstawić z ognia i zmiksować. Przetrzeć przez sitko aby otrzymać gładki sos. Ponownie podgrzać, odstawić z ognia, dodać posiekaną na małe kawałeczki
czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.
Szpinak opłukać, osuszyć, włożyć do salaterek lub do głębokich talerzy.
Mozzarellę rozdrobnić odrywając jej poszczególne "warstwy". Skropić
śmietanką kremową, ułożyć na
szpinaku, wszystko oprószyć delikatnie
solą i
pieprzem. Dodać pokrojone na kawałki i posypane
cukrem truskawki oraz zrumienione na patelni posiekane
orzechy. Polać sosem
czekoladowym.