ßßß Cookit - przepis na Sałatka z truskawkami, mozzarellą i sosem czekoladowym

Sałatka z truskawkami, mozzarellą i sosem czekoladowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
2 porcje szpinaku sałatkowego "baby"
1 kulka (125 g) białej mozzarelli
2 łyżki śmietanki kremowej 30%
250 g świeżych truskawek
2 łyżeczki cukru
1/3 szklanki orzechów włoskich
chrupiąca bagietka, opieczona w tosterze
Sos balsamiczno - czekoladowy:
180 g truskawek, pokrojonych na kawałki
1 łyżka miodu
2 łyżki octu balsamicznego
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka oliwy extra vergine
1 łyżeczka kakao
opcjonalnie: 2 kosteczki ciemnej czekolady
Przygotowanie
Do rondelka włożyć wszystkie składniki sosu oprócz czekolady, mieszając zagotować, od razu odstawić z ognia i zmiksować. Przetrzeć przez sitko aby otrzymać gładki sos. Ponownie podgrzać, odstawić z ognia, dodać posiekaną na małe kawałeczki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.
Szpinak opłukać, osuszyć, włożyć do salaterek lub do głębokich talerzy. Mozzarellę rozdrobnić odrywając jej poszczególne "warstwy". Skropić śmietanką kremową, ułożyć na szpinaku, wszystko oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Dodać pokrojone na kawałki i posypane cukrem truskawki oraz zrumienione na patelni posiekane orzechy. Polać sosem czekoladowym.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/truskawki/szpinak_z_truskawkami_mozzarella_balsamico_czekoladowe/przepis.html