ßßß Cookit - przepis na Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i mozzarellą

Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

28 Czerwca 2013 Gotowanie ze stylem
Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i mozzarellą to pomysł na letnie danie z wykorzystaniem młodych warzyw i owoców. Zielone liście szpinaku świetnie smakują podawane na surowo. Sałatka jest smaczna i bardzo prosta do przygotowania.
Z tym przepisem poradzi sobie nawet początkująca gospodyni. Jako dodatek do sałatki polecam sos z konfitury truskawkowej i octu balsamicznego.
Składniki na 3 porcje:
150 g liści szpinaku
500 g truskawek
1 pełna łyżka stołowa cukru
½ łyżeczki cukru pudru
125 g mozzarelli w kulce
2 łyżeczki miodu
30 g orzechów włoskich
3 łyżki śmietany kremówki – 30%
Sposób przygotowania:
Szpinak umyć, odciąć ogonki. Jeśli liście są zbyt długie można posiekać je nożem na mniejsze fragmenty.
Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć a następnie pokroić na połówki. Wymieszać z cukrem i odstawić.
Orzechy posiekać na drobno, wymieszać z miodem i uprażyć na patelni.
Mozzarellę rozdrobnić rękoma na kawałki. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem.
Na talerzu układać szpinak. Na nim umieścić truskawki. Posypać uprażonymi orzechami włoskimi i kawałkami mozzarelli oraz polać śmietaną.
Moje rady:
Sałatka świetnie smakuje także w połączeniu z sosem z konfitury truskawkowej. Wystarczy 2 łyżki konfitury truskawkowej wymieszać z 1 łyżeczką octu balsamicznego oraz 1 łyżeczką oliwy z oliwek i polać sałatkę.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_salatka-ze-szpinakiem-truskawkami-i-mozzarella.html