ßßß
Składniki na 3 porcje:150 g liści szpinaku500 g truskawek1 pełna łyżka stołowa cukru½ łyżeczki cukru pudru125 g mozzarelli w kulce2 łyżeczki miodu30 g orzechów włoskich3 łyżki śmietany kremówki – 30%Sposób przygotowania:Szpinak umyć, odciąć ogonki. Jeśli liście są zbyt długie można posiekać je nożem na mniejsze fragmenty.Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć a następnie pokroić na połówki. Wymieszać z cukrem i odstawić.Orzechy posiekać na drobno, wymieszać z miodem i uprażyć na patelni.Mozzarellę rozdrobnić rękoma na kawałki. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem.Na talerzu układać szpinak. Na nim umieścić truskawki. Posypać uprażonymi orzechami włoskimi i kawałkami mozzarelli oraz polać śmietaną.Moje rady:Sałatka świetnie smakuje także w połączeniu z sosem z konfitury truskawkowej. Wystarczy 2 łyżki konfitury truskawkowej wymieszać z 1 łyżeczką octu balsamicznego oraz 1 łyżeczką oliwy z oliwek i polać sałatkę.