Wykonanie
Składniki4 porcjepęczek cienkich
szparagów100 g
szynki parmeńskiej (paczkowanej, cienko pokrojonej)400 g
miękkiego sera typu
camembert (użyłam President z
mleka koziego), lub
sera taleggio
sól i
pieprz,
oliwa extra verginepieczywo, np. pizza pieczona w zgrzewarce (przepis poniżej) lub zwykła
bagietkaCiasto na
pieczywo:3/4 szklanki (180 g) letniej
wody1 łyżeczka
suszonych drożdży2 łyżki
oliwy250 g
mąki pszennej3/4 łyżeczki
soli morskiejPrzygotowanieOdłamać twardsze jasne końce
szparagów, łodygi umyć i osuszyć. Wyłożyć na talerz, doprawić
solą,
pieprzem i posmarować
oliwą extra vergine. Rozgrzać opiekacz i ułożyć pierwszą partię
szparagów (z zachowaniem odstępów). Grillować przez około 3-4 minuty.Przygotować
pieczywo, jeśli używamy
bagietki kroimy ją w poprzek na pół, jeśli własnych placków pizzowych, wystarczy je lekko rozchylić (jeśli się nie da, można placki podgrzać w mikrofali, wówczas zmiękną). Na spodzie położyć kawałki
sera, ułożyć plasterki
szynki i
szparagi, na wierzch położyć jeszcze dodatkowy
ser, włożyć do opiekacza i grillować przez około 3-5 minut do czasu aż
ser się rozpuści i całość podgrzeje i zespoli. Można przekroić.Ciasto na
pieczywo:Do miski wlać
wodę, dodać
drożdże,
oliwę,
mąkę oraz
sól. Wymieszać a następnie wyrabiać przez około 10 minut (ciasto będzie dość luźne, więc możemy używać miksera planetarnego zaopatrzonego w hak lub zwykłego miksera z końcówkami w kształcie spiralek). Na koniec ciasto może się trochę kleić. Przykryć je folią spożywczą i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie wyjąć ciasto na na stolnicę lub blat podsypane
mąką , obtoczyć je delikatnie w
mące bez zbędnego wyrabiania i ugniatania. Przekroić nożem na 4 części, odsunąć je od siebie, przykryć folią spożywczą i zostawić na 20 minut.Ciasta nie wałkujemy wałkiem tylko formujemy w dłoniach, im krócej, tym lepiej: pierwszą kulkę z ciasta obtoczyć w
mące i palcami rozciągnąć na stolnicy na placek o wymiarach około 10 x 15 cm, na chwilę można ciasto wziąć w dłonie i formować jak typową pizzę, starajmy się nie robić tego zbyt długo aby nie pozbyć się pęcherzy powietrza w cieście.Położyć placek na rozgrzaną płytę opiekacza, zamknąć i opiekać przez około 3-5 minut, w zależności od mocy i stopnia nagrzania opiekacza. Po wyjęciu od razu złożyć placek na pół
póki jest jeszcze miękki. Powtórzyć z resztą placków.