Wykonanie
Składniki2 porcje2 garście
rukoli2 łyżeczki
oliwy z oliwekgarść wyłuskanych
orzechów włoskich1
jabłko3 łyżki
soku z cytryny1 płaska łyżeczka
cynamonu w proszku2 plastry rolady z
sera koziego, grube na około 2 cmDressing
żurawinowy:2 łyżki
dżemu żurawinowego1 płaska łyżka płynnego
miodu2 łyżki
oliwy z oliwek (opcjonalnie)
sól i świeżo zmielony
czarny pieprzoraz:
pieczywofolia aluminiowaPrzygotowanieNa półmiskach rozłożyć umytą i osuszoną
rukolę i skropić ją 2 łyżeczkami
oliwy z oliwek, oprószyć
solą oraz
pieprzem.
Orzechy zrumienić na patelni i grubo posiekać.
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić na cienkie plasterki. Włożyć je do miseczki i wymieszać z
sokiem z cytryny oraz
cynamonem.Rozgrzać mocno grill w piekarniku.
Ser kozi umieścić na kawałkach folii aluminiowej i położyć go na blasze do pieczenia.Na
rukoli ułożyć kawałki
jabłka, a pozostały
sok z cytryny wymieszać ze składnikami dressingu (
żurawiną,
miodem,
oliwą). Sos doprawić
solą oraz świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.Blachę z
serem kozim wstawić do górnej części piekarnika na około 1 - 1,5 minuty, aż
ser zmięknie i zacznie się topić. Gorący położyć na
jabłku, polać dressingiem
żurawinowym i posypać
orzechami włoskimi. Podawać z
pieczywem.