ßßß Cookit - przepis na Grillowany ser kozi z dressingiem żurawinowym

Grillowany ser kozi z dressingiem żurawinowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
2 garście rukoli
2 łyżeczki oliwy z oliwek
garść wyłuskanych orzechów włoskich
1 jabłko
3 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka cynamonu w proszku
2 plastry rolady z sera koziego, grube na około 2 cm
Dressing żurawinowy:
2 łyżki dżemu żurawinowego
1 płaska łyżka płynnego miodu
2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie)
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
oraz:
pieczywo
folia aluminiowa
Przygotowanie
Na półmiskach rozłożyć umytą i osuszoną rukolę i skropić ją 2 łyżeczkami oliwy z oliwek, oprószyć solą oraz pieprzem. Orzechy zrumienić na patelni i grubo posiekać. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić na cienkie plasterki. Włożyć je do miseczki i wymieszać z sokiem z cytryny oraz cynamonem.
Rozgrzać mocno grill w piekarniku. Ser kozi umieścić na kawałkach folii aluminiowej i położyć go na blasze do pieczenia.
Na rukoli ułożyć kawałki jabłka, a pozostały sok z cytryny wymieszać ze składnikami dressingu (żurawiną, miodem, oliwą). Sos doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Blachę z serem kozim wstawić do górnej części piekarnika na około 1 - 1,5 minuty, aż ser zmięknie i zacznie się topić. Gorący położyć na jabłku, polać dressingiem żurawinowym i posypać orzechami włoskimi. Podawać z pieczywem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/salatki_jablka/ser_kozi_jablka/przepis.html