ßßß Cookit - przepis na Desernik jogurtowy z jagodami

Desernik jogurtowy z jagodami

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód:
200 g herbatników (ciastek zbożowych lub ciasteczek maślanych)
70 g masła
50 g białej czekolady
2 łyżeczki jogurtu
Masa jogurtowa:
6 dużych jogurtów greckich, każdy po 330 g - 340 g*
4 łyżeczki żelatyny w proszku
250 g białej czekolady
1/2 szklanki likieru kokosowego lub rumu, można pominąć
2 pełne łyżki miodu
Wierzch:
500 g jagód
2 galaretki o smaku owoców leśnych, można pominąć
* dobry będzie jogurt grecki Zott, Pilos, bałkański Maluta, Candia, u mnie przy odsączaniu nie sprawdziły się Bakoma, jogurt grecki z Biedronki i Mlekovita
Przygotowanie
Dzień przed przygotowywaniem deseru należy wyłożyć cały jogurt na sito wyścielone cienką gazą, zawiesić sito na dużej misce tak aby woda z jogurtu swobodnie się w niej zbierała. Całość wstawić do lodówki na około 16- 24 godziny.
Spód: herbatniki pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem, roztopioną czekoladą i jogurtem. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 20 x 30 cm lub okrągłej o średnicy minimum 28 cm. Wyrównać powierzchnię i uklepać. Wstawić do lodówki.
Przygotować galaretki, ostudzić.
Masa jogurtowa: Żelatynę zalać 1/3 szklanki ciepłej wody, wymieszać i odstawić na 10 minut. Do rondelka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, dodać miód, połowę ilości likieru lub rumu (jeśli nie używamy, dodajemy dodatkową 1 łyżkę miodu i dodatkowo np. 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego). Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy powstanie gładka masa, odstawić z ognia i ostudzić. Gdyby masa z czekolady nagle zgęstniała i zbryliła się, wystarczy dodawać po łyżce odsączony jogurt (w sumie około 3 - 4 łyżek) i energicznie mieszać. Masa na pewno zrobi się płynna i rzadka.
Masę wlać do jogurtu ale jeszcze nie mieszać. Do rondelka po masie włożyć namoczoną żelatynę, dodać resztę likieru lub rumu (jeśli nie używamy, dodajemy 1/4 szklanki wody). Podgrzewając mieszamy aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Nie doprowadzać do zagotowania. Odstawić z ognia i jeszcze przez chwilkę mieszać aż będziemy mieć pewność, że nie pozostały ziarenka nierozpuszczonej żelatyny. Jeśli ilość likieru lub wody nie będzie wystarczająca do rozpuszczenia się żelatyny, możemy dodawać po łyżce dodatkowy likier lub wodę.
Żelatynę przestudzić (kilka minut). W międzyczasie wymieszać jogurt z masą czekoladową. Połączyć powstałą masę jogurtową z żelatyną - najlepiej w następujący sposób: dodać łyżkę masy jogurtowej do rozpuszczonej żelatyny i energicznie wymieszać. Dodać kolejną łyżkę masy i znów wymieszać. Dodać tak jeszcze około 3 - 4 łyżek masy. Rozprowadzoną w jogurcie żelatynę dodać do reszty masy jogurtowej i dokładnie wymieszać.
Masę jogurtową wyłożyć na spód. Równomiernie rozprowadzić i wyrównać. Jeśli będziemy dawać galaretkę, starajmy się rozprowadzić masę przy brzegach formy jak najdokładniej tak aby nie powstały przerwy i galaretka nie uciekła na dno formy. Wyłożyć jagody i wstawić do lodówki.
Ostudzoną i gęstniejącą już galaretkę delikatnie wylać na jagody i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Wskazówki
Jeśli nie lubimy białej czekolady, możemy masę posłodzić tylko miodem i/lub cukrem.
Spód można zrobić dowolny, z gotowych biszkoptów, jednego większego biszkoptu lub ciasteczek.
Deser można zrobić bez galaretki, z samymi jagodami.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/jagody/desernik_z_jagodami/przepis.html