Wykonanie
SkładnikiSpód:200 g
herbatników (
ciastek zbożowych lub
ciasteczek maślanych)70 g
masła50 g
białej czekolady2 łyżeczki
jogurtuMasa jogurtowa:6 dużych
jogurtów greckich, każdy po 330 g - 340 g*4 łyżeczki
żelatyny w proszku250 g
białej czekolady1/2 szklanki
likieru kokosowego lub
rumu, można pominąć2 pełne łyżki
mioduWierzch:500 g
jagód2
galaretki o smaku
owoców leśnych, można pominąć* dobry będzie
jogurt grecki Zott, Pilos, bałkański Maluta, Candia, u mnie przy odsączaniu nie sprawdziły się Bakoma,
jogurt grecki z Biedronki i MlekovitaPrzygotowanieDzień przed przygotowywaniem deseru należy wyłożyć cały
jogurt na sito wyścielone cienką gazą, zawiesić sito na dużej misce tak aby
woda z
jogurtu swobodnie się w niej zbierała. Całość wstawić do lodówki na około 16- 24 godziny.Spód:
herbatniki pokruszyć i wymieszać z roztopionym
masłem, roztopioną
czekoladą i
jogurtem. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 20 x 30 cm lub okrągłej o średnicy minimum 28 cm. Wyrównać powierzchnię i uklepać. Wstawić do lodówki.Przygotować
galaretki, ostudzić.Masa jogurtowa:
Żelatynę zalać 1/3 szklanki ciepłej
wody, wymieszać i odstawić na 10 minut. Do rondelka włożyć połamaną na kosteczki
czekoladę, dodać
miód, połowę ilości
likieru lub
rumu (jeśli nie używamy, dodajemy dodatkową 1 łyżkę
miodu i dodatkowo np. 2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego). Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy powstanie gładka masa, odstawić z ognia i ostudzić. Gdyby masa z
czekolady nagle zgęstniała i zbryliła się, wystarczy dodawać po łyżce odsączony
jogurt (w
sumie około 3 - 4 łyżek) i energicznie mieszać. Masa na pewno
zrobi się płynna i rzadka.Masę wlać do
jogurtu ale jeszcze nie mieszać. Do rondelka po
masie włożyć namoczoną
żelatynę, dodać resztę
likieru lub
rumu (jeśli nie używamy, dodajemy 1/4 szklanki
wody). Podgrzewając mieszamy aż
żelatyna całkowicie się rozpuści. Nie doprowadzać do zagotowania. Odstawić z ognia i jeszcze przez chwilkę mieszać aż będziemy
mieć pewność, że nie pozostały ziarenka nierozpuszczonej
żelatyny. Jeśli ilość
likieru lub
wody nie będzie wystarczająca do rozpuszczenia się
żelatyny, możemy dodawać po łyżce dodatkowy
likier lub
wodę.
Żelatynę przestudzić (kilka minut). W międzyczasie wymieszać
jogurt z masą
czekoladową. Połączyć powstałą masę
jogurtową z
żelatyną - najlepiej w następujący sposób: dodać łyżkę masy jogurtowej do rozpuszczonej
żelatyny i energicznie wymieszać. Dodać kolejną łyżkę masy i znów wymieszać. Dodać tak jeszcze około 3 - 4 łyżek masy. Rozprowadzoną w
jogurcie żelatynę dodać do reszty masy jogurtowej i dokładnie wymieszać.Masę
jogurtową wyłożyć na spód. Równomiernie rozprowadzić i wyrównać. Jeśli będziemy dawać
galaretkę, starajmy się rozprowadzić masę przy brzegach formy jak najdokładniej tak aby nie powstały przerwy i
galaretka nie uciekła na dno formy. Wyłożyć
jagody i wstawić do lodówki.Ostudzoną i gęstniejącą już
galaretkę delikatnie wylać na
jagody i wstawić do lodówki do zastygnięcia.WskazówkiJeśli nie lubimy
białej czekolady, możemy masę posłodzić tylko
miodem i/lub
cukrem.Spód można zrobić dowolny, z gotowych
biszkoptów, jednego większego
biszkoptu lub
ciasteczek.Deser można zrobić bez
galaretki, z samymi
jagodami.



