ßßß Cookit - przepis na Sałatka z pieczoną pietruszką, gruszką i winogronami

Sałatka z pieczoną pietruszką, gruszką i winogronami

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 porcja
2 pietruszki
oliwa, miód
1 gruszka
20 g orzechów macadamia
kilka czerwonych winogron
mix sałat
Sos
20 g sera z niebieską pleśnią np. roquefort
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka octu winnego
sól i pieprz
Przygotowanie
Pietruszki obrać i przekroić wzdłuż na 3 lub 4 części, doprawić solą, wysmarować oliwą i miodem, piec ok. 30 - 45 minut w 180 stopniach. Jednorazowo najlepiej upiec więcej pietruszek i wykorzystać je do sałatek lub jako zdrową przekąskę.
Orzechy macadamia grubo posiekać i zrumienić na suchej patelni. Gruszkę obrać i pokroić na plasterki. Czerwone winogrona przekroić na połówki.
Składniki sosu wymieszać w salaterce. Mix sałat doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Położyć pietruszki, gruszkę, orzechy i winogrona. Polać sosem, doprawić pieprzem.
Wskazówki
Do sałatki pasuje też słodka marmolada cebulowa .
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/gruszki/salatka_z_gruszka/przepis.html