Wykonanie
Składniki2 - 4 porcje1 , 2 kg dyni (zważonej po obraniu i usunięciu nasion)
sól morska2 łyżki
oliwy extra vergine lub
oleju z
orzechów włoskich, laskowych lub
oleju z pestek dyni1 szklanka
mleka*1 szklanka
bulionu jarzynowego1/3 szklanki
soku pomarańczowegoDo podania:świeżo zmielony
pieprz np. kolorowypiana z
mlekamasło szałwiowe: 40 g
masła i 2 - 3 gałązki
szałwiipieczywo (opcjonalnie)PrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 200 stopni C . Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Dynię opłukać, pokroić na kilka mniejszych kawałków, obrać ze skóry i usunąć pestki wraz z otoczkami. Pozostawić sam miąższ.
Dynię pokroić na 2 cm kostkę, oprószyć
solą morską, włożyć do miski, skropić
oliwą lub
olejem i wymieszać. Wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut, uważając aby
dynia się nie przypaliła. Jeśli pieczemy mniej dyni, może być już gotowa wcześniej.Upieczoną
dynię włożyć do pojemnika blendera, dodać ubite
mleko (połowę ilości), gorący
bulion,
sok pomarańczowy i zmiksować na gładki krem na najwyższych obrotach miksera. W razie potrzeby doprawić
solą.Przygotować
masło szałwiowe : na małej patelence roztopić
masło, włożyć gałązki
szałwii i smażyć na małym ogniu przez kilka minut aż
szałwia stanie się chrupiąca.Podgrzaną zupę nalać do miseczek, udekorować pianą z
mleka, polać
masłem szałwiowym ze smażoną
szałwią i posypać świeżo zmielonym
pieprzem kolorowym.Wskazówki* Najlepsze jest gorące
mleko ubite na pianę, jak do
kawy. Część najbardziej puszystej piany możemy użyć do dekoracji, resztę dajemy do zupy. Jeśli nie mamy ubijaka do
mleka, dodajemy po prostu zagotowane
mleko.Aby wzbogacić smak pieczonej dyni, warto skropić ją
olejem z
orzechów włoskich lub laskowych
