Bardzo fajna zupa, ale ważne żeby zrobić do niej masłoszałwiowe. Bez masłaszałwiowego zupa jest zdecydowanie gorsza. Jeśli mamy już zrobiony mus z dyni, to przygotowanie zupy zajmuje bardzo niewiele czasu. Można też upiec całą dynię do momentu aż będzie miękka, a następnie zmiksować ją blenderem z resztą składników.Składniki:500 g musu z dyni1 szklanka mleka½ szklanki soku z pomarańczy½ szklanki bulionu2 łyżki oliwy z oliweksól morskapieprz3 łyżki masłagarść świeżych liści szałwiiWykonanie:Do garnka włożyć mus z dyni, mleko, sok z pomarańczy i bulion, dodać oliwę i doprawić solą i pieprzem. Całość zagotować.Przygotować masłoszałwiowe: masło rozpuścić na małej patelni lub w rondelku, dodać szałwię i smażyć przez kilka minut na małym ogniu.Zupę podawać polaną masłemszałwiowym z liśćmi szałwii.