ßßß Cookit - przepis na Sałatka z łososiem wędzonym, rzodkiewką, fetą i koperkiem

Sałatka z łososiem wędzonym, rzodkiewką, fetą i koperkiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
sałata dekoracyjna
łosoś wędzony (polecam wędzonego na gorąco) około 60 g
ser typu feta (około 50 g) lub awokado
kilka rzodkiewek
szczypiorek
koperek
oraz:
winegret: 3 łyżki oliwy extra vergine, 1 łyżka miodu, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta startej skórki, sól i pieprz, plus opcjonalnie 1 łyżeczka musztardy francuskiej (wieloziarnistej)
kawałek bagietki
opcjonalnie: pestki dyni lub słonecznika
Przygotowanie
Sałatę opłukać, porwać i położyć na talerzach, ułożyć kawałki łososia i kosteczki sera. Posypać pokrojoną na plasterki rzodkiewką, szczypiorkiem i udekorować koperkiem. Polać winegretem (najpierw wymieszać wszystkie składniki).
Można dodać pestki dyni lub słonecznika, podawać z bagietką opieczoną w tosterze lub na patelni grillowej.
Wskazówki
W tej sałatce zamiast fety sprawdzi się też awokado.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/losos_z_alaski/salatka_z_lososiem_wedzonym_i_rzodkiewka/przepis.html