ßßß Cookit - przepis na Tatar z łososia

Tatar z łososia

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
200 g łososia ugotowanego metodą sous-vide
1 łyżka sosu sojowego
1/3 łyżeczki startego imbiru
1/2 łyżeczki wasabi
Do podania (opcjonalnie):
cząstki limonki
żółtko przepiórcze lub kurze (jeśli używamy też skorupki jaja, należy ją sparzyć wrzątkiem)
Do dekoracji (opcjonalnie):
kiełki, czarny sezam lub czarnuszka, szczypiorek
Przygotowanie
Łososia posiekać na desce, dodać sos sojowy, starty imbir i wasabi, znów posiekać.
Włożyć do 2 miseczek wysmarowanych olejem roślinnym a następnie wyłożyć na 2 talerze. Pośrodku zrobić dołek i umieścić w nim żółtko.
Udekorować szczypiorkiem, kiełkami lub sezamem i podawać z limonką.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/losos/tatar_z_lososia/przepis.html