ßßß Cookit - przepis na Smażone krewetki ze szpinakiem i pomidorkami cherry

Smażone krewetki ze szpinakiem i pomidorkami cherry

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
250 g krewetek
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 łyżki masła
200 g pomidorków cherry
2 garście szpinaku
sól, pieprz, oliwa, miód
do podania np. zrumienione orzeszki pinii, młode ziemniaki z wody lub bagietka,
Przygotowanie
Mrożone krewetki rozmrozić w zimnej wodzie, oderwać głowy, zdjąć pancerze, oczyścić z jelit, umyć i osuszyć. Wymieszać z drobno posiekanym lub startym czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i natką.
Rozgrzać patelnię i smażyć krewetki na 2 łyżkach masła i 1 łyżce oliwy przez około 1 minutę z każdej strony (krewetki już blanszowane wystarczy smażyć po pół minuty z każdej strony).
Pomidorki przekroić na połówki, doprawić solą, wymieszać z oliwą i miodem. Dodać do krewetek, smażyć przez minutę. Dodać szpinak i łyżkę masła, wymieszać i smażyć kilkanaście sekund. Posypać orzeszkami pinii. Można podawać z ziemniakami lub bagietką.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/krewetki/szpinak/przepis.html