Wykonanie
Składniki2 - 4 porcje5 średniej wielkości
cebul2 łyżki
masła1 łyżka
oliwy extra vergine1/2 łyżeczki
tymianku1 litr
bulionu (np. drobiowo-wołowego lub wołowego, ewentualnie jarzynowego)czerstwa
bagietka lub
chleb na zakwasie (świeże
pieczywo należy najpierw opiec w tosterze lub piekarniku)ok. 150 g
żółtego seraOpcjonalnie: 4 łyżki
brandy i 2 łyżeczki
sosu worcestershirePrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 190 stopni C.
Cebule obrać i pokroić na plasterki. Włożyć do żaroodpornego garnka, dodać
masło,
oliwę,
tymianek. Posolić i wymieszać. Przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika. Piec przez 1 godzinę, w międzyczasie
cebule raz przemieszać. Wysunąć z piekarnika, wymieszać i piec dalej przez ok. 1 i 1/2 godziny tym razem pod lekko uchyloną pokrywą. Po tym czasie
cebula powinna być już brązowa.Postawić garnek na kuchence, wlać
brandy jeśli używamy i mieszając odparować. Wlać gorący
bulion i zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut. Zupę doprawić świeżo zmielonym
pieprzem oraz opcjonalnie
sosem worcestershire.Zupę przelać do żaroodpornych miseczek, na wierzchu położyć pokrojone
pieczywo, posypać tartym
serem i zapiekać przez ok. 3-5 minut lub do czasu aż
ser się lekko zrumieni, w piekarniku z włączoną funkcją opiekacza/grilla lub ustawionego na 230 stopni C. Jeśli nie mamy pojedynczych naczynek, grzanki można też zapiec w garnku z zupą.