ßßß Cookit - przepis na Zupa cebulowa z pieczonej cebuli

Zupa cebulowa z pieczonej cebuli

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 - 4 porcje
5 średniej wielkości cebul
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy extra vergine
1/2 łyżeczki tymianku
1 litr bulionu (np. drobiowo-wołowego lub wołowego, ewentualnie jarzynowego)
czerstwa bagietka lub chleb na zakwasie (świeże pieczywo należy najpierw opiec w tosterze lub piekarniku)
ok. 150 g żółtego sera
Opcjonalnie: 4 łyżki brandy i 2 łyżeczki sosu worcestershire
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Cebule obrać i pokroić na plasterki. Włożyć do żaroodpornego garnka, dodać masło, oliwę, tymianek. Posolić i wymieszać. Przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika. Piec przez 1 godzinę, w międzyczasie cebule raz przemieszać. Wysunąć z piekarnika, wymieszać i piec dalej przez ok. 1 i 1/2 godziny tym razem pod lekko uchyloną pokrywą. Po tym czasie cebula powinna być już brązowa.
Postawić garnek na kuchence, wlać brandy jeśli używamy i mieszając odparować. Wlać gorący bulion i zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut. Zupę doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz opcjonalnie sosem worcestershire.
Zupę przelać do żaroodpornych miseczek, na wierzchu położyć pokrojone pieczywo, posypać tartym serem i zapiekać przez ok. 3-5 minut lub do czasu aż ser się lekko zrumieni, w piekarniku z włączoną funkcją opiekacza/grilla lub ustawionego na 230 stopni C. Jeśli nie mamy pojedynczych naczynek, grzanki można też zapiec w garnku z zupą.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/zupa_cebulowa_z_pieczonej_cebuli/przepis.html