ßßß
Przepis zaczerpnęłam z bloga Old White Table, a tam zaś trafił STĄD .Składniki:900 g cebuli2 łyżki masła2 łyżki oliwy250 ml białego wytrawnego wina1 litr bulionu wołowego (lub mniej jeśli chcemy aby zupa była gęstsza)60 ml koniaku, brandy lub sherrysól i świeżo zmielony czarny pieprzDodatkowo:bagietka,masłostarty żółty sertymianekWykonanie:Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na półplasterki grubości ok. 1,5-2 mm. W dużym i szerokim garnku roztopić masło z oliwą. Ustawić ogień na średni, dodać cebulę. Mieszając smażyć na średnim ogniu przez minimum 1/2 godziny aż cebula będzie skarmelizowana (w kolorze mlecznej czekolady).Zwiększyć ogień, wlać wino i wymieszać cebulę drewnianą łyżką, zeskrobać z dna garnka drobne przyrumienienia. Gotować przez 3 minuty następnie dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać brandy i jeszcze chwilę pogotować.Piekarnik rozgrzać, bagietkę pokroić na kromeczki, posmarować masłem, posypać serem i tymiankiem. Piec aż ser się stopi i podać do zupy.Zając