ßßß Cookit - przepis na Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

nazwa

Wykonanie

Zupa cebulowa to potrawa kuchni francuskiej a wydawać by się mogło że to nasza rodzima. Przepis bardzo prosty w przygotowaniu a zupa w smaku słodka i delikatna.
Składniki (na 5-6osób) :
1 kg cebuli
50g masła
3-4 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
100-150g sera żółtego
kilka kromek pieczywa (najlepiej bagietki)
opcjonalnie - 100 ml brandy // białego wina
sól, pieprz
Podstawą tej zupy jest bulion warzywny najlepiej naturalny gotowany z warzywami i porcją rosołową. Do tej zupy dodaje się również alkohol z którego ja zrezygnowałem z powodu mojego 3 letniego syna dla którego również nieco zmodyfikowałem tę zupę na "Krem-zupa cebulowa z grzankami"
Przygotowanie :
Cebulę obieram i kroję w plasterki zwracając uwagę na piętki (szkoda trafić na taką w zupie). Do wyższego garnka daję masło i wrzucam cebulę którą trzeba dobrze zeszklić. Zalewam ją bulionem i dodaję starty na tarce czosnek. Doprawiam solą i pieprzem, gotuję aż cebula będzie miękka.
W między czasie przygotowuję pieczywo w piekarniku.
Gdy zupa jest już gotowa włączam piekarnik lecz tylko górne grzanie a jednocześnie jest to moment na dodanie alkoholu ( z którego ja zrezygnowałem ). Zupę nalewam do miseczek, kładę na niej delikatnie tosty i posypuję startym żółtym serem po czym wkładam do piekarnika aż ser się rozpuści.
Smacznego :)
Krem zupa cebulowa z grzankami dla mojego 3 letniego syna
Źródło:http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/11/zupa-cebulowa.html