Wykonanie
Zupa cebulowa to potrawa kuchni francuskiej a wydawać by się mogło że to nasza rodzima. Przepis bardzo prosty w przygotowaniu a zupa w smaku słodka i delikatna.Składniki (na 5-6osób) :1 kg
cebuli50g
masła3-4 ząbki
czosnku1 litr
bulionu warzywnego100-150g
sera żółtegokilka kromek
pieczywa (najlepiej
bagietki)opcjonalnie - 100 ml
brandy //
białego winasól,
pieprzPodstawą tej zupy jest
bulion warzywny najlepiej naturalny gotowany z warzywami i porcją rosołową. Do tej zupy dodaje się również
alkohol z którego ja zrezygnowałem z powodu mojego 3 letniego syna dla którego również nieco zmodyfikowałem tę zupę na "Krem-zupa cebulowa z grzankami"Przygotowanie :
Cebulę obieram i kroję w plasterki zwracając uwagę na piętki (szkoda trafić na taką w zupie). Do wyższego garnka
daję masło i wrzucam
cebulę którą trzeba dobrze zeszklić. Zalewam ją
bulionem i dodaję starty na tarce
czosnek. Doprawiam
solą i
pieprzem, gotuję aż
cebula będzie miękka.W
między czasie przygotowuję
pieczywo w piekarniku.Gdy zupa jest już gotowa włączam piekarnik lecz tylko górne grzanie a jednocześnie jest to moment na dodanie
alkoholu ( z którego ja zrezygnowałem ). Zupę nalewam do miseczek, kładę na niej delikatnie tosty i posypuję startym
żółtym serem po czym wkładam do piekarnika aż
ser się rozpuści.Smacznego :)
Krem zupa cebulowa z grzankami dla mojego 3 letniego syna