ßßß Cookit - przepis na Zupa brokułowa z jajkiem w koszulce i oliwą truflową

Zupa brokułowa z jajkiem w koszulce i oliwą truflową

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
1 por
2 ziemniaki
1 świeży brokuł lub paczka mrożonych
25 g masła
1 litr wody lub wywaru z jarzyn
pół pęczka (doniczki) bazylii
1 łyżka oliwy extra vergine
4 łyżki śmietanki kremowej - opcjonalnie
Do podania:
grzanki z bagietki
4 jajka w koszulkach
4 łyżeczki oliwy truflowej
listki bazylii
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Przyciąć zielone końce pora pozostawiając białą i jasnozieloną część. Przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać. Ziemniaki obrać i opłukać. Pora pokroić w poprzek na 1 cm kawałki, ziemniaki pokroić w kostkę. Brokuła opłukać, odciąć różyczki, twardą łodygę pokroić na 4 - 5 mniejszych części.
W dużym i szerokim garnku roztopić masło, dodać pora i ziemniaki, posolić, poddusić przez 5 minut co chwilę mieszając. Dodać łodygi (nie różyczki) brokułów, wlać wodę lub wywar z jarzyn i gotować przez około 8 minut.
Dodać różyczki i gotować przez kolejne 10 - 15 minut aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować na krem (przez około minutę na najwyższych obrotach blendera) dodając bazylię oraz oliwę extra vergine.
Przed podaniem delikatnie podgrzać dodając śmietankę (opcjonalnie). Sprawdzić doprawienie solą. Zupę podawać z grzankami, z jajkiem w koszulce, skrapiając oliwą truflową, posypując świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz poszarpaną bazylią.
Jajka w koszulkach:
W czasie gdy gotuje się zupa możemy przygotować jajka w koszulkach. Do garnka wlać około 1 litra wody (nie więcej niż 10 cm) i zagotować ją dodając 1 - 2 łyżeczki octu winnego oraz szczyptę soli. Ustawić umiarkowany ogień. Do miseczki wbić jajko i delikatnie wylać je do gotującej się wody. Gotować przez około minutę, wyjąć łyżką cedzakową i ocenić czy całe białko jest już ścięte, żółtko natomiast ma pozostać płynne. Powtórzyć z kolejnymi jajkami. Jeśli mamy wprawę możemy gotować wszystkie jajka jednocześnie, w jednym dużym garnku.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/zupa_brokulowa_z_porami_ziemniakami/przepis.html