Wykonanie
Składniki4 porcje1
por2
ziemniaki1 świeży
brokuł lub paczka mrożonych25 g
masła1 litr
wody lub
wywaru z jarzynpół pęczka (doniczki)
bazylii1 łyżka
oliwy extra vergine4 łyżki
śmietanki kremowej - opcjonalnieDo podania:grzanki z
bagietki4
jajka w koszulkach4 łyżeczki
oliwy truflowejlistki
bazyliiświeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowaniePrzyciąć zielone końce
pora pozostawiając białą i jasnozieloną część. Przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać.
Ziemniaki obrać i opłukać.
Pora pokroić w poprzek na 1 cm kawałki,
ziemniaki pokroić w kostkę.
Brokuła opłukać, odciąć różyczki, twardą łodygę pokroić na 4 - 5 mniejszych części.W dużym i szerokim garnku roztopić
masło, dodać
pora i
ziemniaki, posolić, poddusić przez 5 minut co chwilę mieszając. Dodać łodygi (nie różyczki)
brokułów, wlać
wodę lub
wywar z jarzyn i gotować przez około 8 minut.Dodać różyczki i gotować przez kolejne 10 - 15 minut aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować na krem (przez około minutę na najwyższych obrotach blendera) dodając
bazylię oraz
oliwę extra vergine.Przed podaniem delikatnie podgrzać dodając
śmietankę (opcjonalnie). Sprawdzić doprawienie
solą. Zupę podawać z grzankami, z
jajkiem w koszulce, skrapiając
oliwą truflową, posypując świeżo zmielonym
czarnym pieprzem oraz poszarpaną
bazylią.
Jajka w koszulkach:W czasie gdy gotuje się zupa możemy przygotować
jajka w koszulkach. Do garnka wlać około 1 litra
wody (nie więcej niż 10 cm) i zagotować ją dodając 1 - 2 łyżeczki
octu winnego oraz szczyptę
soli. Ustawić umiarkowany ogień. Do miseczki wbić
jajko i delikatnie wylać je do gotującej się
wody. Gotować przez około minutę, wyjąć łyżką cedzakową i ocenić czy całe
białko jest już ścięte,
żółtko natomiast ma pozostać płynne. Powtórzyć z kolejnymi
jajkami. Jeśli mamy wprawę możemy gotować wszystkie
jajka jednocześnie, w jednym dużym garnku.