Wykonanie
Tym razem chciałabym podzielić się z
Wami przepisem na jedno z ulubionych dań mojego dzieciństwa. Kluski leniwe to bardzo prosta potrawa, a naprawdę smaczna. Pamiętam, że gdy podawano ten obiad na mojej szkolnej stołówce to ustawiała się kolejka dzieci po dokładkę. A jakie dania Wy przygotowujecie, bo przypominają Wam dzieciństwo?
Potrzebne składniki:- 500 g
tłustego sera białego (kupujcie taki, który nie ma
wody)- 3 duże
ziemniaki lub 5 małych- 1,5 do 2 szklanek
mąki (dodajcie tyle by ugnieść ciasto, ale nie przesadzajcie, bo ciasto będzie za suche)- jedno duże
jajko- 2 – 3 łyżki
oliwy-
bułka tarta i
masło do przygotowania zasmażkiSposób przygotowania:1.
Ziemniaki gotujemy, a następnie odcedzamy, odparowujemy i przeciskamy przez praskę do
ziemniaków.2.
Ser biały mielimy.3. Następnie na stolnicy do
sera i
ziemniaków dodajemy
oliwę i
jajko. Gnieciemy ciasto.4. Gdy ciasto jest gotowe, to dzielimy je na kawałki, które wałkujemy w rulony.5. Następnie pod skosem kroimy te wałki, à la kopytka.6. Tak przygotowane kluski wrzucamy do wrzącej
wody.7. Kluski są gotowe jak wypłyną na wierz. Pamiętajcie nie mieszamy!
8. Kluski leniwe najlepiej smakują z
bułką przesmażoną .9. Na patelni podsmażamy
bułkę tartą, aż będzie złota. Następnie wyłączamy ogień i dodajemy kilka łyżek
masła. Mieszamy.
10. Kluski polewamy zasmażką i podajemy np. z surówką z
jabłek i
marchewki.Smacznego!