ßßß Cookit - przepis na Idealny piątkowy obiad, czyli kluski leniwe z bułką przesmażoną

Idealny piątkowy obiad, czyli kluski leniwe z bułką przesmażoną

nazwa

Wykonanie

Tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem na jedno z ulubionych dań mojego dzieciństwa. Kluski leniwe to bardzo prosta potrawa, a naprawdę smaczna. Pamiętam, że gdy podawano ten obiad na mojej szkolnej stołówce to ustawiała się kolejka dzieci po dokładkę. A jakie dania Wy przygotowujecie, bo przypominają Wam dzieciństwo?
Potrzebne składniki:
- 500 g tłustego sera białego (kupujcie taki, który nie ma wody)
- 3 duże ziemniaki lub 5 małych
- 1,5 do 2 szklanek mąki (dodajcie tyle by ugnieść ciasto, ale nie przesadzajcie, bo ciasto będzie za suche)
- jedno duże jajko
- 2 – 3 łyżki oliwy
- bułka tarta i masło do przygotowania zasmażki
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki gotujemy, a następnie odcedzamy, odparowujemy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
2. Ser biały mielimy.
3. Następnie na stolnicy do sera i ziemniaków dodajemy oliwę i jajko. Gnieciemy ciasto.
4. Gdy ciasto jest gotowe, to dzielimy je na kawałki, które wałkujemy w rulony.
5. Następnie pod skosem kroimy te wałki, à la kopytka.
6. Tak przygotowane kluski wrzucamy do wrzącej wody.
7. Kluski są gotowe jak wypłyną na wierz. Pamiętajcie nie mieszamy!
8. Kluski leniwe najlepiej smakują z bułką przesmażoną .
9. Na patelni podsmażamy bułkę tartą, aż będzie złota. Następnie wyłączamy ogień i dodajemy kilka łyżek masła. Mieszamy.
10. Kluski polewamy zasmażką i podajemy np. z surówką z jabłek i marchewki.
Smacznego!
Źródło:http://nietylkookuchni.blogspot.com/2013/05/idealny-piatkowy-obiad-czyli-kluski.html