Wykonanie
SkładnikiKruchy spód
migdałowy:170 g
mąki pszennej lub orkiszowej120 g mielonych
migdałów50 g
cukru1/2 łyżeczki ekstraktu
migdałowego150 g
masła (zimnego)1
jajkoLukier cytrynowy:1
białko jaja1 szklanka
cukru pudru1 łyżeczka
soku z cytrynypół łyżeczki startej
skórki z cytrynyDekoracja:3 róże
cukier puderPrzygotowanieKruchy spód
migdałowy:Do miski wsypać
mąkę,
migdały,
cukier, ekstrakt
migdałowy, dodać małą szczyptę
soli, wszystko wymieszać. Dodać
masło pokrojone na małe kawałeczki i rozetrzeć je dokładnie z
mąką (mieszadłem miksera lub dłońmi) na drobną kruszonkę. Dodać
jajko i złączyć wszystkie składniki w jednolitą kulę (gdyby ciasto się kleiło podsypać
mąką). Ciasto rozpłaszczyć na dysk, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Ciasto rozwałkować
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg o średnicy ok. 30 cm podoklejać brakujące miejsca. Razem z dolnym papierem przenieść na dużą blachę do pieczenia. Wyciąć kółko z ciasta za pomocą dużej formy na tartę z falistym brzegiem, a w środku małą foremką z falistym brzegiem lub foremką do
ciastek wyciąć mniejsze kółko (można wyciąć mniejsze kółko niż widać na zdjęciu, małą karbowaną foremką, wówczas zostanie nam mniej ciasta a mazurek będzie mniej kojarzył się z wieńcem). Mniejszą foremką można zrobić dekorację wkoło brzegu wieńca. Usunąć niepotrzebne ciasto pozostawiając na blaszce tylko wieniec (można z niego upiec mini tartę z dowolnym nadzieniem lub kilka kruchych
ciasteczek). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut na złoty kolor.Delikatnie przenieść kruchy spód na blat lub tacę, np. podkładając pod spód cienką podkładkę. Posmarować lukrem (ciasto może być lekko ciepłe przed wyłożeniem lukru, wykorzystamy ok. 2/3 lukru z przepisu).
Płatki róży zanurzać w cukrze pudrze i układać na mazurku.
Lukier cytrynowy:Do miseczki włożyć wszystkie składniki i wymieszać. Przykryć i odstawić na 12 godzin w temp. pokojowej. Po tym czasie można już go użyć.
