ßßß Cookit - przepis na Mazurek wieniec

Mazurek wieniec

nazwa

Wykonanie

Składniki
Kruchy spód migdałowy:
170 g mąki pszennej lub orkiszowej
120 g mielonych migdałów
50 g cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
150 g masła (zimnego)
1 jajko
Lukier cytrynowy:
1 białko jaja
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
pół łyżeczki startej skórki z cytryny
Dekoracja:
3 róże
cukier puder
Przygotowanie
Kruchy spód migdałowy:
Do miski wsypać mąkę, migdały, cukier, ekstrakt migdałowy, dodać małą szczyptę soli, wszystko wymieszać. Dodać masło pokrojone na małe kawałeczki i rozetrzeć je dokładnie z mąką (mieszadłem miksera lub dłońmi) na drobną kruszonkę. Dodać jajko i złączyć wszystkie składniki w jednolitą kulę (gdyby ciasto się kleiło podsypać mąką). Ciasto rozpłaszczyć na dysk, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg o średnicy ok. 30 cm podoklejać brakujące miejsca. Razem z dolnym papierem przenieść na dużą blachę do pieczenia. Wyciąć kółko z ciasta za pomocą dużej formy na tartę z falistym brzegiem, a w środku małą foremką z falistym brzegiem lub foremką do ciastek wyciąć mniejsze kółko (można wyciąć mniejsze kółko niż widać na zdjęciu, małą karbowaną foremką, wówczas zostanie nam mniej ciasta a mazurek będzie mniej kojarzył się z wieńcem). Mniejszą foremką można zrobić dekorację wkoło brzegu wieńca. Usunąć niepotrzebne ciasto pozostawiając na blaszce tylko wieniec (można z niego upiec mini tartę z dowolnym nadzieniem lub kilka kruchych ciasteczek). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut na złoty kolor.
Delikatnie przenieść kruchy spód na blat lub tacę, np. podkładając pod spód cienką podkładkę. Posmarować lukrem (ciasto może być lekko ciepłe przed wyłożeniem lukru, wykorzystamy ok. 2/3 lukru z przepisu). Płatki róży zanurzać w cukrze pudrze i układać na mazurku.
Lukier cytrynowy:
Do miseczki włożyć wszystkie składniki i wymieszać. Przykryć i odstawić na 12 godzin w temp. pokojowej. Po tym czasie można już go użyć.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wielkanoc/mazurek_wieniec/przepis.html