Wykonanie
Składniki40 g
drożdży1 i 1/2 szklanki
mleka500 g
mąki2
jajkaszczypta
soli2 łyżki
cukru50 g roztopionego
masłatłuszcz do smażenia
cukier puder do posypaniaopcjonalnie nadzienie: całe
wiśnie w zalewie,
jagody lub
dżem z całymi
owocamiPrzygotowanie
Drożdże rozetrzeć z
cukrem, następnie rozmieszać z ciepłym
mlekiem oraz z kilkoma łyżkami
mąki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłem miejscu na około 15 minut.
Masło roztopić i ostudzić. Z
białek ubić sztywną pianę, dodać
cukier i dalej ubijając dodawać kolejno
żółtka.Do wyrośniętego rozczynu z
drożdży dodać resztę
mąki, stopione
masło, ubite
jaja, jednocześnie wyrabiając ciasto przez około 15 minut. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.Gdy ciasto wyrośnie, uformować małe kulki, w środek włożyć po łyżeczce
jagód lub 3
wiśnie jeśli robimy racuchy nadziewane, zlepić jak pierogi i uformować placuszki.Smażyć na głębokim
oleju, na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Posypać
cukrem pudrem.