ßßß Cookit - przepis na Racuchy

Racuchy

nazwa

Wykonanie

Składniki
40 g drożdży
1 i 1/2 szklanki mleka
500 g mąki
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki cukru
50 g roztopionego masła
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
opcjonalnie nadzienie: całe wiśnie w zalewie, jagody lub dżem z całymi owocami
Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć z cukrem, następnie rozmieszać z ciepłym mlekiem oraz z kilkoma łyżkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłem miejscu na około 15 minut.
Masło roztopić i ostudzić. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijając dodawać kolejno żółtka.
Do wyrośniętego rozczynu z drożdży dodać resztę mąki, stopione masło, ubite jaja, jednocześnie wyrabiając ciasto przez około 15 minut. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto wyrośnie, uformować małe kulki, w środek włożyć po łyżeczce jagód lub 3 wiśnie jeśli robimy racuchy nadziewane, zlepić jak pierogi i uformować placuszki.
Smażyć na głębokim oleju, na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/placki/racuchy_drozdzowe/przepis.html