Składniki2 porcje300 g filetu z dorsza (lub innej białej ryby)4 różyczki brokuła3 cm kawałek korzenia imbiruszczypta białego pieprzu2 dymki lub 2 łyżki posiekanego szczypiorkuświeża kolendra2 łyżki sosu sojowego2 łyżeczki oleju sezamowegoPrzygotowaniePrzygotować imbir - korzeń obrać (np. obieraczką do warzyw) i pokroić wzdłuż na cieniutkie paseczki ("zapałki").Zagotować wodę w garnku do gotowania na parze. Filety ryby opłukać i umieścić w garnku na sitku skórką do dołu, obłożyć brokułami.Filety oprószyć delikatnie białym pieprzem, następnie posypać obranym i pokrojonym imbirem. Zamknąć pokrywę i gotować przez 7-8 minut.Wyjąć rybę i brokuły na talerz, rybę posypać posiekaną dymką lub szczypiorkiem, kolendrą, polać sosem sojowym i olejem sezamowym.WskazówkiW ten sposób można przygotować filety każdej ryby o białymmięsie. Jeśli nie mamy garnka do gotowania na parze możemy wykorzystać np. wok (wówczas należy do woka nalać szklankę wody, na dnie postawić spodek a na nim talerz z rybą - tak aby ryba nie była zanurzona w wodzie - i gotować pod przykryciem).