Wykonanie

Weekend się zbliża, więc przed następnymi zakupami trzeba wyczyścić lodówkę :) I znów przepis wegetariański. Nie wiem
czemu, ale ostatnimi czasy w mojej kuchni goszczą właśnie przepisy bezmięsne. Może dlatego, że przeważnie są szybkie i łatwe, a z
mięsem jest czasem kłopot, bo np. trzeba pamiętać, że powinno się je wcześniej rozmrozić, jeśli nie ma się świeżego :PSkładniki na 2 porcje:trochę ponad pół szklanki suchego kus-kusu2 małe
dymki ze
szczypiorkiem4 średnie boczniaki½ małego
brokuła4 łyżki
kukurydzy3 łyżki sosu warzywnego (może być gotowy)
estrago,
pieprz ziołowysos sojowyolej sezamowyew. 3-4 łyżki
wodyKus-kus przygotować wg. przepisu na opakowaniu.
Brokuła podzielić na różyczki, każdą z nich pokroić na mniejsze części, wrzucić do wrzątku i pogotować kilka minut, aż trochę zmiękną. Boczniaki pokroić w paski,
dymkę na drobno i razem z
brokułami wrzucić na rozgrzany
olej sezamowy. Smażyć ok. 10-15 min, aż
brokuły i
grzyby zmiękną. Pod koniec smażenia dodać
kukurydzę i sos warzywny. Wymieszać i chwilkę podsmażyć. Gdyby użyty sos był bardzo gęsty polecam dodać trochę
wody. Usmażone warzywa dodać do kus-kusu, dokładnie wymieszać. Podawać samodzielnie lub jako dodatek do
mięsa.

Ewka