ßßß
Weekend się zbliża, więc przed następnymi zakupami trzeba wyczyścić lodówkę :) I znów przepis wegetariański. Nie wiem czemu, ale ostatnimi czasy w mojej kuchni goszczą właśnie przepisy bezmięsne. Może dlatego, że przeważnie są szybkie i łatwe, a z mięsem jest czasem kłopot, bo np. trzeba pamiętać, że powinno się je wcześniej rozmrozić, jeśli nie ma się świeżego :PSkładniki na 2 porcje:trochę ponad pół szklanki suchego kus-kusu2 małe dymki ze szczypiorkiem4 średnie boczniaki½ małego brokuła4 łyżki kukurydzy3 łyżki sosu warzywnego (może być gotowy)estrago, pieprz ziołowysos sojowyolej sezamowyew. 3-4 łyżki wodyKus-kus przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Brokuła podzielić na różyczki, każdą z nich pokroić na mniejsze części, wrzucić do wrzątku i pogotować kilka minut, aż trochę zmiękną. Boczniaki pokroić w paski, dymkę na drobno i razem z brokułami wrzucić na rozgrzany olej sezamowy. Smażyć ok. 10-15 min, aż brokuły i grzyby zmiękną. Pod koniec smażenia dodać kukurydzę i sos warzywny. Wymieszać i chwilkę podsmażyć. Gdyby użyty sos był bardzo gęsty polecam dodać trochę wody. Usmażone warzywa dodać do kus-kusu, dokładnie wymieszać. Podawać samodzielnie lub jako dodatek do mięsa.
Ewka