ßßß Cookit - przepis na Sernik z mango

Sernik z mango

nazwa

Wykonanie

Składniki
Sernik:
500 g serka ricotta
500 g serka mascarpone (lub gęstego zmielonego tłustego twarogu)
200 g cukru
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka z 2 limonek
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatki:
2 dojrzałe mango, obrane i pokrojone na cieniutkie plasterki
150 ml likieru Limoncello + do podania
Przygotowanie
Przygotować formę o średnicy 21 cm, posmarować ją masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Kratkę ustawić w środkowej części piekarnika, a na dolną półkę wstawić blaszkę do pieczenia, do której wsypać 3 szklanki lodu lub wlać 3 szklanki wody.
Do misy miksera włożyć serek ricotta, mascarpone lub gęsty twaróg, zmiksować na małych obrotach miksera aż masa będzie gładka i jednolita (1-2 minuty). Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, skórkę z limonki i wanilę. Miksować kolejne 1-2 minuty, aż cukier całkowicie połączy się z masą serową. Kolejno wbijać po jednym jajku, miksując po każdym dodanym przez ok. 15 sekund.
Masę przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez około 60 - 70 minut, aż masa będzie już sztywna. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez ok. 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie stopniowo uchylać drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, a po całkowitym ostudzeniu, zdjąć obręcz formy i wstawić sernik do lodówki na całą noc, bez przykrycia.
Sernik przełożyć na paterę, na wierzchu położyć plasterki mango, polać 150 ml likieru Limoncello. Kroić ostrym nożem na kawałki, układać na talerzyki i polewać dodatkowym likierem Limoncello.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/z_mango/przepis.html