Wykonanie
SkładnikiSernik:500 g
serka ricotta500 g
serka mascarpone (lub gęstego zmielonego tłustego
twarogu)200 g
cukru4
jajka3 łyżki
mąki ziemniaczanejskórka z 2
limonek2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiDodatki:2 dojrzałe
mango, obrane i pokrojone na cieniutkie plasterki150 ml
likieru Limoncello + do podaniaPrzygotowaniePrzygotować formę o średnicy 21 cm, posmarować ją
masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Kratkę ustawić w środkowej części piekarnika, a na dolną półkę wstawić blaszkę do pieczenia, do której wsypać 3 szklanki
lodu lub wlać 3 szklanki
wody.Do misy miksera włożyć
serek ricotta,
mascarpone lub gęsty
twaróg, zmiksować na małych obrotach miksera aż masa będzie gładka i jednolita (1-2 minuty). Dodać
cukier,
mąkę ziemniaczaną, skórkę z
limonki i
wanilę. Miksować kolejne 1-2 minuty, aż
cukier całkowicie połączy się z masą
serową. Kolejno wbijać po jednym
jajku, miksując po każdym dodanym przez ok. 15 sekund.Masę przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez około 60 - 70 minut, aż masa będzie już sztywna. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez ok. 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie stopniowo uchylać drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, a po całkowitym ostudzeniu, zdjąć obręcz formy i wstawić sernik do lodówki na całą noc, bez przykrycia.Sernik przełożyć na paterę, na wierzchu położyć plasterki
mango, polać 150 ml
likieru Limoncello. Kroić
ostrym nożem na kawałki, układać na talerzyki i polewać dodatkowym
likierem Limoncello.


