Wykonanie
SkładnikiSpód:340 g
ciastek kokosowych - owsianych lub kruchych50 g
wiórków kokosowych (opcjonalnie)50 - 100 g
masłaMasa serowa:1 kg
twarogu (lub cream cheese lub gotowego
twarogu sernikowego)250 g
mascarpone3 pełne łyżki
mąki ziemniaczanej1 i 1/2 szklanki słodzonego
mleka skondensowanego z puszki5
jajek2
żółtka1 puszka
ananasa (565 g)1 puszka
mleka kokosowego (400 ml)opcjonalnie : 25 ml
likieru kokosowegoWierzch:300 - 400 g
śmietany homogenizowanej 18% lub 30%Do dekoracji (opcjonalnie): liście
ananasa,
wiórki z kokosaPotrzebna będzie: tortownica o średnicy 25 cmPrzygotowanieDno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.Spód:
ciasteczka drobno pokruszyć i wymieszać z wiórkami kokosowymi oraz roztopionym
masłem (dla uzyskania jednolitego
spodu wiórki kokosowe najlepiej zmiksować z
ciasteczkami w rozdrabniaczu). Do
ciasteczek owsianych dajemy 100 g
masła a do kruchych - 50 g. Masą wyłożyć dno i boki tortownicy, mocno ją uklepując i dociskając. Wstawić do lodówki.Wyjąć
ananasy z puszki i odsączyć na sitku.
Ananasy zmiksować blenderem na purée.Otworzyć puszkę z
mlekiem kokosowym i zebrać gęstą
śmietanę na wierzchu (trochę mniej niż pół puszki). Pozostały płyn
kokosowy można wykorzystać np. do
curry lub koktajlów (np. piña colady).Masa serowa: Zmielony
twaróg włożyć do dużej miski. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Do zmielonego
twarogu dodać
mascarpone i
mąkę ziemniaczaną i wszystko zmiksować na małych obrotach miksera. Następnie zmiksować z
mlekiem skondensowanym (pozostałe około 1/4 szklanki
mleka zachować). Dodawać po
jajku i
żółtka miksując po każdym dodanym przez około 15 sekund, na małych obrotach, do połączenia się składników. Następnie zmiksować z zebraną
śmietanką kokosową a na koniec z musem
ananasowym i
likierem kokosowym jeśli używamy.Masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut . Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 100 minut . Po upieczeniu wysunąć sernik z piekarnika i wylać na nim mieszankę
śmietany z pozostałym
mlekiem skondensowanym z puszki. Piec sernik jeszcze przez 15 minut, tak jak poprzednio w 120 stopniach C.Sernik całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu obkroić nożem przy samych bokach tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić na całą noc do lodówki. Przed podaniem udekorować listkami
ananasa i wiórkami
kokosa.WskazówkiSkładniki na sernik należy ocieplić w temp. pokojowej.Sernik po upieczeniu studzimy i wstawiamy do lodówki bez obręczy na minimum całą noc.

