Wykonanie

Tak dawno nie było u mnie sernika. Trzeba to zmienić. Zdecydowanie. Tym razem kolejny raz stawiam na połączenie
ananasa oraz
kokosa czyli mieszankę zwaną
pina colada. Zamiast klasycznego
twarogu, do przygotowania tego sernika możecie użyć jakiegoś kremowego
serka, który nada ciastu delikatnej i lekkiej konsystencji, ale jeśli wolicie cięższe i bardziej konkretne serniki, to przepis jest idealny :)spód:170 g
maślanych ciasteczek100 g roztopionego
masła40 g
wiórków kokosowychDno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Brzegi formy posmarować
masłem.
Ciasteczka rozdrobnić w blenderze, wymieszać z wiórkami, dodać
masło i połączyć. Otrzymaną masa wyłożyć dno tortownicy.masa serowa:500 g
twarogu150 ml
mleka skondensowanego słodzonego200 ml
mleka kokosowego3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 puszka
ananasa4
jajkaPlastry
ananasa odsączyć i zmiksować w blenderze na puree.
Twaróg utrzeć z
mąką i
mlekiem skondensowanym. Następnie wbijać kolejno po jednym
jajku. Kiedy masa dobrze się połączy wlać
mleko kokosowe oraz puree z
ananasa. Wymieszać. Całość przelać do formy i piec w 180 ° C przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę zredukować do 120 ° C i piec kolejne 100 minut.wierzch:300 ml
śmietany 12% lub 18%50 ml
mleka skondensowanego słodzonego
Śmietanę połączyć z
mlekiem skondensowanym. Po upieczeniu sernik wysunąć z piekarnika i posmarować wierzch
śmietaną z
mlekiem skondensowanym. Wsunąć do piekarnika i piec kolejne 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Wyjąć z formy, udekorować plastrami
ananasa i podawać.Smacznego! :)Sernik inspirowany przepisem z Kwestii Smaku

