ßßß Cookit - przepis na Najlepszy sernik na zimno z truskawkami

Najlepszy sernik na zimno z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód:
170 g (1 opakowanie) kruchych ciastek maślanych, deserowych*
70 g roztopionego masła
Masa:
500 g sera**
1 szklanka cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki cukru wanilinowego
2 łyżki likieru kokosowego lub Malibu (opcjonalnie)
1 galaretka truskawkowa
1 czubata łyżka żelatyny
400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
250 ml zimnej kremówki 30%
Boki:
wafelek kokosowy (typu Princessa biała) starty na tarce
Przygotowanie
Dno tortownicy o średnicy około 25 cm wyłożyć dokładnie rozdrobnionymi ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i dokładnie uklepać.
Zmiksować ser, mascarpone, cukier, wanilię i likier do połączenia się składników. Galaretkę razem z żelatyną wsypać do wrzącej wody w ilości 250 ml, dokładnie rozpuścić a następnie ostudzić.
Świeże lub mrożone truskawki (po rozmrożeniu) zmiksować blenderem na mus, odkładając ok. 1/4 truskawek w całości. Zmiksowane owoce dodać do galaretki i wymieszać.
Zimną śmietanę ubić na idealnie sztywną pianę, dodać masę serową oraz mus truskawkowy, wszystko zmiksować na jednolitą masę na małych obrotach miksera. Wmieszać odłożone truskawki (pokrojone lub rozgniecione widelcem).
Masę wylać na spód z ciastek, wstawić do lodówki do stężenia (około 2 - 3 godziny).
Po stężeniu obkroić nożem wkoło tortownicy, zdjąć obręcz, boki obłożyć startym na tarce na dużych oczkach wafelkiem.
Wskazówki
* Użyłam herbatników kokosowych Łakotki.
** Zmielonego twarogu sernikowego lub mascarpone lub pół na pół jednego i drugiego.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_na_zimno_truskawkowy/przepis.html