Wykonanie
SkładnikiSpód:170 g (1 opakowanie) kruchych
ciastek maślanych, deserowych*70 g roztopionego
masłaMasa:500 g
sera**1 szklanka
cukru2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego lub 2 łyżki
cukru wanilinowego2 łyżki
likieru kokosowego lub
Malibu (opcjonalnie)1
galaretka truskawkowa1 czubata łyżka
żelatyny400 g
truskawek (świeżych lub mrożonych)250 ml zimnej
kremówki 30%Boki:wafelek
kokosowy (typu Princessa biała) starty na tarcePrzygotowanieDno tortownicy o średnicy około 25 cm wyłożyć dokładnie rozdrobnionymi
ciastkami wymieszanymi z roztopionym
masłem, ugnieść i dokładnie uklepać.Zmiksować
ser,
mascarpone,
cukier,
wanilię i
likier do połączenia się składników.
Galaretkę razem z
żelatyną wsypać do wrzącej
wody w ilości 250 ml, dokładnie rozpuścić a następnie ostudzić.Świeże lub
mrożone truskawki (po rozmrożeniu) zmiksować blenderem na mus, odkładając ok. 1/4
truskawek w całości. Zmiksowane
owoce dodać do
galaretki i wymieszać.Zimną
śmietanę ubić na idealnie sztywną pianę, dodać masę
serową oraz mus
truskawkowy, wszystko zmiksować na jednolitą masę na małych obrotach miksera. Wmieszać odłożone
truskawki (pokrojone lub rozgniecione widelcem).Masę wylać na spód z
ciastek, wstawić do lodówki do stężenia (około 2 - 3 godziny).Po stężeniu obkroić nożem wkoło tortownicy, zdjąć obręcz, boki obłożyć startym na tarce na dużych oczkach
wafelkiem.Wskazówki* Użyłam
herbatników kokosowych Łakotki.** Zmielonego
twarogu sernikowego lub
mascarpone lub pół na pół jednego i drugiego.