Wykonanie
Idealny sernik
pistacjowy na zimno. Cudownie pachnie i smakuje
pistacjowo, nie tylko dla fanów tych orzeszków. Do wykonania sernika użyłam kremu
pistacjowego (to inny produkt niż pasta pistacjowa lub
masło pistacjowe). Krem taki jest już słodki i ma konsystencję nutelli więc idealnie nadaje się do deserów z wykorzystaniem
pistacji. Sernik nie jest lekki, porównywalny do sernika z
masłem orzechowym, ale wiadomo -
orzechy to nie
owoce i zawierają większą ilość tłuszczu. Przygotujmy na większe spotkanie w gronie rodziny lub znajomych, nie damy rady zjeść go we dwoje ;-).Składniki na spód:160 g
ciastek typu Oreo Lub Neo (waga bez nadzienia, nadzienie usuwamy, około 1,5 opakowania)40 g
masła, roztopionego
Ciastka zmiksować/pokruszyć w malakserze do całkowitego pokruszenia. Dodać
masło i wymieszać do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę
ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.Składniki na masę
serową:250 g
twarogu, tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie (nie może być kwaśny)250 g
serka mascarpone370 g kremu
pistacjowego1 łyżeczka pasty z
wanilii lub ekstraktu z
wanilii300 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej9 g
żelatyny w proszku (3 łyżeczki) lub 3 listki
żelatyny40 ml
wodyTwaróg,
serek mascarpone i krem
pistacjowy - powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
twaróg i
mascarpone, utrzeć do połączenia. Dodać krem
pistacjowy,
wanilię i utrzeć, do połączenia.
Żelatynę w proszku zalać 45 ml zimnej
wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.Do jeszcze lekko ciepłej
żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną
żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia. Krótko schłodzić w lodówce - by masa serowa nie stężała! /tylko po to by nie było dużej różnicy temperatur
między masą
serową a bitą śmietaną/W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną
śmietanę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą
serową.Na spód
ciasteczkowy wyłożyć masę
serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najkorzystniej przez noc.Schłodzony sernik oprószyć posiekanymi niesolonymi
pistacjami i pokruszoną
bezą. Kroić, podawać.Dodatkowo:garść niesolonych
pistacji, posiekanych
beza, do pokruszeniaSmacznego :-).