ßßß
Idealny sernik pistacjowy na zimno. Cudownie pachnie i smakuje pistacjowo, nie tylko dla fanów tych orzeszków. Do wykonania sernika użyłam kremu pistacjowego (to inny produkt niż pasta pistacjowa lub masło pistacjowe). Krem taki jest już słodki i ma konsystencję nutelli więc idealnie nadaje się do deserów z wykorzystaniem pistacji. Sernik nie jest lekki, porównywalny do sernika z masłem orzechowym, ale wiadomo - orzechy to nie owoce i zawierają większą ilość tłuszczu. Przygotujmy na większe spotkanie w gronie rodziny lub znajomych, nie damy rady zjeść go we dwoje ;-).Składniki na spód:160 g ciastek typu Oreo Lub Neo (waga bez nadzienia, nadzienie usuwamy, około 1,5 opakowania)40 g masła, roztopionegoCiastka zmiksować/pokruszyć w malakserze do całkowitego pokruszenia. Dodać masło i wymieszać do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.Składniki na masę serową:250 g twarogu, tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie (nie może być kwaśny)250 g serka mascarpone370 g kremu pistacjowego1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej9 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki) lub 3 listki żelatyny40 ml wodyTwaróg, serek mascarpone i krem pistacjowy - powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić twaróg i mascarpone, utrzeć do połączenia. Dodać krem pistacjowy, wanilię i utrzeć, do połączenia.Żelatynę w proszku zalać 45 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia. Krótko schłodzić w lodówce - by masa serowa nie stężała! /tylko po to by nie było dużej różnicy temperatur między masą serową a bitą śmietaną/W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą serową.Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najkorzystniej przez noc.Schłodzony sernik oprószyć posiekanymi niesolonymi pistacjami i pokruszoną bezą. Kroić, podawać.Dodatkowo:garść niesolonych pistacji, posiekanychbeza, do pokruszeniaSmacznego :-).