Wykonanie
SkładnikiSpód:2
białka jajek2 łyżki
cukru120 g
wiórków kokosowych1 i 1/2 łyżki
mąki (użyłam kokosowej, może być dowolna)Masa serowa:250 g
ricotty250 g
mascarpone2 łyżki
mąki ziemniaczanej lub
skrobi ziemniaczanej1/2 szklanki
cukru3
jajka1/2 puszki (200 g)
mleka kokosowegoŻurawina:300 g
żurawiny świeżej lub mrożonej4 łyżki
cukru1/4 szklanki
soku malinowego lub
żurawinowegoMus
kokosowy:1 łyżka stołowa
żelatyny spożywczej1/2 puszki (200 g)
mleka kokosowego250 g
śmietanki kremówki 30% (bardzo zimnej)1/4 szklanki
cukruOpcjonalnie: 2 łyżki
likieru lub
rumu kokosowego MalibuDo dekoracji:
żurawina,
wiórki kokosowe jeśli lubimyPrzygotowaniePrzygotować prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.Spód:
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać
cukier i ubijać jeszcze przez ok. 3-4 minuty. Dodać
wiórki kokosowe i
mąkę, wymieszać i wyłożyć na spód formy, rozprowadzić po całej powierzchni i delikatnie wyrównać powierzchnię wypukłą stroną łyżki. Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut.Masa serowa:Do miski włożyć
ricottę i
mascarpone, dodać
mąkę ziemniaczaną i
cukier, zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodawać po jednym
jajku cały czas miksując do połączenia się składników, dodać kolejne
jajko gdy poprzednie będzie już zmiksowane z masą. Dodać 1/2 puszki
mleka kokosowego i zmiksować na jednolitą masę (
mleko kokosowe z puszki przed podzieleniem na 2 części wymieszać).Masę
serową wylać na spód, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 20 minut (lub do czasu aż sernik będzie ścięty), wyjąć z piekarnika.
Żurawina:
Żurawinę wsypać do garnka razem z
cukrem i co chwilę mieszając gotować przez ok. 8-9 minut. Dodać
sok malinowy i wymieszać, wyłożyć na sernik. Ostudzić przed wyłożeniem musu
kokosowego.Mus
kokosowy:
Żelatynę wsypać do metalowego kubeczka, wlać
likier kokosowy lub kilka łyżek
mleka kokosowego, wymieszać i odstawić na 15 minut (ten etap namoczenia
żelatyny jest ważny).Namoczoną
żelatynę postawić na malutkim ogniu i cały czas mieszając rozpuścić. Dodać resztę
mleka kokosowego i wymieszać na jednolitą masę.Zimną
śmietankę ubić w zimnej misce z dodatkiem
cukru na sztywny krem (początkowo na małych obrotach, później na średnich, kończąc na wyższych). Do ubitej
śmietanki dodać
mleko kokosowe z
żelatyną i wymieszać łyżką.Wyłożyć na ostudzony sernik. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Udekorować
żurawiną.