Wykonanie
SkładnikiMasa:1, 5 kg
twarogu sernikowego1/2 szklanki
kakao1 szklanka
mleka w proszku1 i 1/2 szklanki
cukru pudru200 g gęstej
śmietany 36%5
jajek300 g
czekolady mlecznejWierzch:500 ml
śmietany kremówki, zimnej4 łyżki
cukru1 paczka
herbatników Digestive lub owsianych z
mleczną czekoladą lub 1/2 szklanki gotowych
płatków z
czekolady mlecznej2 garście obranych i posiekanych
orzechów laskowychPrzygotowanieKratkę w piekarniku ustawić w środkowej jego części. Na dół piekarnika wstawić blachę do pieczenia i napełnić ją
wodą. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Prostokątną blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.Masa: Do dużej miski włożyć
ser, dodać przesiane przez sitko
kakao, przesiane
mleko w proszku,
cukier puder i
śmietanę. Zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Następnie dodawać kolejno po jednym
jajku, miksując tylko do czasu aż składniki się połączą. Zmiksować na małych obrotach miksera z roztopioną i ostudzoną
czekoladą mleczną.Masę wlać do formy, ustawić na kratce w piekarniku. Piec przez 50 minut, aż sernik będzie zastygnięty. Studzić przez 15 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i jak sernik całkowicie będzie wystudzony wstawić go do lodówki (na około 4 godziny lub najlepiej na całą noc).Wierzch: Zimną
śmietankę kremówkę ubić razem z
cukrem na sztywną pianę.
Ciasteczka pokruszyć,
orzechy obrać i posiekać. Sernik udekorować
bitą śmietaną, pokruszonymi
herbatnikami i
orzechami przed samym podaniem.