Wykonanie
SkładnikiSpód:250 g
herbatników Digestive w
czekoladzie (pełnoziarnistych lub
herbatników owsianych)100 g
mlecznej czekolady50 g
masła1 czubata łyżka
masła orzechowego, lekko słonegoMasa serowa:800 g
sera zmielonego trzykrotnie lub
twarogu sernikowego600 g masy kajmakowej, krówkowej1/4 szklanki
cukru3 płaskie łyżki
mąki2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego lub 2 łyżki
cukru wanilinowego5
jajek100 g
śmietanki 30% lub 36%Mus
kawowy:100 g
śmietanki 30% lub 36%200 g gęstej
śmietany w kubeczku (kwaśnej, homogenizowanej) 12% lub 18%3 łyżki
cukru1 czubata łyżeczka mocnej
kawy espresso w proszku2 łyżki wrzącej
wodyDo dekoracji i podania:
polewa czekoladowabita śmietanaPrzygotowanieWszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.Spód:Do miski włożyć
ciastka i dokładnie je pokruszyć (np. tłuczkiem) lub rozdrobnić w melakserze lub blenderem. Dodać roztopioną
czekoladę, roztopione
masło i wymieszać. Dodać
masło orzechowe i wszystko dokładnie wymieszać. Masą wyłożyć spód i boki (około 4 cm) tortownicy. Bardzo mocno uklepać, wstawić do lodówki.Masa serowa:Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Do większej miski włożyć
ser, dodać masę kajmakową i zmiksować mikserem do połączenia się składników. Dodać
cukier,
mąkę,
wanilię i zmiksować. Następnie dodawać po jednym
jajku za każdym razem miksując tylko do połączenia się składników w jednolitą masę, najlepiej na najmniejszych obrotach miksera. Na koniec zmiksować ze
śmietanką 30 % lub 36%.Masę
serową wylać na przygotowany spód, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut w 175 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec sernik przez 90 minut.Mus
kawowy:Wymieszać dwa rodzaje
śmietany.
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić, dodać do
śmietanek razem z
cukrem i wymieszać.Wyjąć sernik z piekarnika (lub ostrożnie wysunąć na kratce z piekarnika) i rozprowadzić na powierzchni
kawową śmietanę, wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut. Stopniowo wyjmować sernik z piekarnika, następnie całkowicie ostudzić.Gdy sernik będzie już chłodny obkroić nożem przy brzegu tortownicy, zdjąć obręcz. Sernik wstawić bez przykrycia i obręczy do lodówki na całą noc lub dłużej. Sernik wyjąć z lodówki na około 2 godziny przed podaniem. Kroić nożem rozgrzanym we wrzątku i osuszonym. Udekorować
polewą czekoladową i
bitą śmietaną (jeśli nie podamy od razu całego sernika,
śmietanę dajemy tylko na porcje sernika przeznaczone od razu do podania). Okruszki ze
spodu można posypać po
śmietanie.

