ßßß Cookit - przepis na Sernik kajmakowy z musem kawowym i polewą czekoladową

Sernik kajmakowy z musem kawowym i polewą czekoladową

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód:
250 g herbatników Digestive w czekoladzie (pełnoziarnistych lub herbatników owsianych)
100 g mlecznej czekolady
50 g masła
1 czubata łyżka masła orzechowego, lekko słonego
Masa serowa:
800 g sera zmielonego trzykrotnie lub twarogu sernikowego
600 g masy kajmakowej, krówkowej
1/4 szklanki cukru
3 płaskie łyżki mąki
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki cukru wanilinowego
5 jajek
100 g śmietanki 30% lub 36%
Mus kawowy:
100 g śmietanki 30% lub 36%
200 g gęstej śmietany w kubeczku (kwaśnej, homogenizowanej) 12% lub 18%
3 łyżki cukru
1 czubata łyżeczka mocnej kawy espresso w proszku
2 łyżki wrzącej wody
Do dekoracji i podania:
polewa czekoladowa
bita śmietana
Przygotowanie
Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Spód:
Do miski włożyć ciastka i dokładnie je pokruszyć (np. tłuczkiem) lub rozdrobnić w melakserze lub blenderem. Dodać roztopioną czekoladę, roztopione masło i wymieszać. Dodać masło orzechowe i wszystko dokładnie wymieszać. Masą wyłożyć spód i boki (około 4 cm) tortownicy. Bardzo mocno uklepać, wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Do większej miski włożyć ser, dodać masę kajmakową i zmiksować mikserem do połączenia się składników. Dodać cukier, mąkę, wanilię i zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem miksując tylko do połączenia się składników w jednolitą masę, najlepiej na najmniejszych obrotach miksera. Na koniec zmiksować ze śmietanką 30 % lub 36%.
Masę serową wylać na przygotowany spód, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut w 175 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec sernik przez 90 minut.
Mus kawowy:
Wymieszać dwa rodzaje śmietany. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić, dodać do śmietanek razem z cukrem i wymieszać.
Wyjąć sernik z piekarnika (lub ostrożnie wysunąć na kratce z piekarnika) i rozprowadzić na powierzchni kawową śmietanę, wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut. Stopniowo wyjmować sernik z piekarnika, następnie całkowicie ostudzić.
Gdy sernik będzie już chłodny obkroić nożem przy brzegu tortownicy, zdjąć obręcz. Sernik wstawić bez przykrycia i obręczy do lodówki na całą noc lub dłużej. Sernik wyjąć z lodówki na około 2 godziny przed podaniem. Kroić nożem rozgrzanym we wrzątku i osuszonym. Udekorować polewą czekoladową i bitą śmietaną (jeśli nie podamy od razu całego sernika, śmietanę dajemy tylko na porcje sernika przeznaczone od razu do podania). Okruszki ze spodu można posypać po śmietanie.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_kajmakowy/przepis.html