Wykonanie
SkładnikiSpód:200 g
ciasteczek maślanych2 łyżki
masłaCytrynowa masa serowa:500 g
twarogu tłustegoskórka z 1
cytrynysok z 2 i 1/2
cytryny500 g
sera mascarpone3 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej1 i 1/3 szklanki
cukru5
jajek (L)Mus
bazyliowy:2 pęczki (doniczki)
bazylii, około 2 szklanek listków4 łyżki
cukru1 łyżka
żelatyny500 ml
śmietanki kremówki 30% (w tym 375 ml dobrze schłodzonej)Dekoracja:skórka starta z 2
limoneklistki
bazyliiPrzygotowanieSkładniki na masę
serową wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały.Spód:Dno tortownicy o średnicy 25 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz.
Ciasteczka dokładnie zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu. Dodać
masło, przez chwilę razem pomiksować. Masę wyłożyć na dno tortownicy mocno uklepać. Wstawić do lodówki.Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).Cytrynowa masa serowa:
Twaróg zmielić w melakserze na gładką masę. Dodać skórkę (tylko żółta zewnętrzna część) i
sok z cytryny i jeszcze miksować jeszcze przez około 1 minutę. Masę przełożyć do większej miski, dodać
mascarpone i razem zmiksować do połączenia się składników.Dodać
mąkę i
cukier i miksować przez około 1 minutę na małych obrotach miksera. Dodawać po jednym
jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym
jajku.Masę wyłożyć na spód z
ciasteczek, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez kolejne 90 minut .Stopniowo wyjmować z piekarnika, następnie całkowicie ostudzić. Obkroić nożem przy obręczy, zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki bez przykrycia. Można już kłaść mus lub zrobić to następnego dnia.Mus
bazyliowy:Liście
bazylii dokładnie zmiksować w rozdrabniaczu z 2 łyżkami
wody na papkę (zostawić na krzaczku do dekoracji 3 listki
bazylii). Powstały mus przelać przez małe sitko do czystej szklanki, docisnąć łyżką pozostałości na sitku aby wycisnąć cały sok (powinno ok. 1/4 szklanki soku). Do otrzymanego ekstraktu
bazyliowego dodać
cukier i 125 ml
śmietanki i wymieszać. Resztę
śmietanki przelać do miski i wstawić do lodówki lub zamrażarki.
Żelatynę wsypać do metalowego garnuszka, dodać 2 łyżki
wody i wymieszać. Odstawić do namoczenia na około 10 minut. Następnie krótko podgrzać na minimalnym ogniu, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny, odstawić i przestudzić (
żelatyna ma być płynna w momencie łączenia z resztą składników).Połączyć rozpuszczoną
żelatynę z
bazyliową śmietanką: dodawać po łyżce
śmietankę bazyliową do
żelatyny za każdym razem mieszając (gdyby po połączeniu składników
żelatyna ścięła się w
masie tworząc włókna, można chwilę podgrzać masę w kubeczku na małym ogniu cały czas mieszając). Ostudzić jeśli masa się podgrzała.Resztę zimnej
śmietanki (375 ml) ubić na sztywno, wlać ostudzoną masę
bazyliową i zmiksować krótko mikserem do połączenia się składników.Zapiąć obręcz na serniku i wyłożyć mus, wyrównać powierzchnię, wstawić do lodówki na około 2 godziny. Obkroić nożem sernik gdy mus będzie już sztywny. Udekorować
bazylią oraz skórką z
limonki (można rozsypać skórkę po całej powierzchni sernika).