Wykonanie
SkładnikiSpód pierniczkowy :200 g pierniczków w
czekoladzie śliwkowychMasa serowa:500 g
tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub
twarogu sernikowego500 g
sera mascarpone3 łyżki
mąki ziemniaczanej (lub pszennej)1
cukier wanilinowy lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 łyżki
cynamonu w proszku1 szklanka
cukru5
jajek (średnich, rozmiar M)80 ml (1/3 szklanki)
śmietanki kremówki 36% lub 30%Mus
śliwkowy:około 15 - 20 łyżeczek
powideł śliwkowychPotrzebne też będą:Szczelna tortownica o średnicy 24 cm z odpinaną obręczą.Kilka długich kawałków grubej folii aluminiowej do zabezpieczenia formy od zewnątrz.Duża i głęboka blacha do pieczenia, do której wstawimy tortownicę z sernikiem i wlejemy wrzącą
wodę.PrzygotowanieSkładniki na masę
serową wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Przygotować tortownicę : dokładnie obwinąć dno i boki folią aluminiową jak we wskazówkach poniżej, docisnąć folię zabezpieczając sernik przed dostaniem się
wody do środka.Spód: pierniczki włożyć do miski i dokładnie rozkruszyć dłonią. Powyrabiać widelcem lub dłonią tak aby powstała jednolita masa. Wyłożyć ją na spód formy, dokładnie i mocno uklepać.Zagotować
wodę, w której będzie piekł się sernik (z jednego czajnika). Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Masa serowa: do misy miksera włożyć
ser twarogowy,
mascarpone,
mąkę,
cukier,
cukier wanilinowy i
cynamon. Zmiksować na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Wbijać kolejno
jajka miksując wolno przez około 15 sekund po każdym dodanym
jajku. Na koniec zmiksować ze
śmietanką.Masę wylać na spód. Powidła wyłożyć łyżeczką wa wierzchu sernika starając się bardziej "kłaść" je na powierzchni, a nie zanurzać. Wykałaczką zrobić kilka ósemek po powierzchni sernika rozprowadzając mus w fantazyjne wzorki.Wysunąć kratkę z piekarnika, postawić na niej większą formę, do której wstawić tortownicę z sernikiem, w dużą tortownicę wlać wrzącą
wodę (z jednego czajnika).Wsunąć kratkę do piekarnika i piec sernik przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut. Sernik należy studzić stopniowo: przez pierwsze 15 minut po wyłączeniu piekarnika pozostawić w zamkniętym piekarniku, przez następne 15 minut stopniowo uchylać drzwiczki. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić.Gdy sernik będzie już zimny, obkroić go nożem przy brzegu blaszki, zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 8 godzin. Im sernik lepiej i dłużej schłodzony - tym lepiej. Kroić
ostrym nożem zanurzanym na chwilę we wrzątku.WskazówkiSernik pieczemy w "kąpieli
wodnej", aby wierzch nie popękał, był gładki a masa serowa delikatna i aksamitna. Sposób pieczenia takiego sernika z musem w kąpieli
wodnej wraz z wideo znajduje się tutaj .Spód możemy zrobić z gotowych pierniczków (jak w poniższym przepisie) lub upiec spód piernikowy np. z tego przepisu, z połowy porcji, pieczenie jak w tamtym przepisie, 15 minut.Sernik po dokładnym ostudzeniu należy wypiąć z obręczy i wstawić bez przykrycia do lodówki na minimum całą noc.
