ßßß Cookit - przepis na Sernik cynamonowy z musem śliwkowym

Sernik cynamonowy z musem śliwkowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód pierniczkowy :
200 g pierniczków w czekoladzie śliwkowych
Masa serowa:
500 g tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub twarogu sernikowego
500 g sera mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej)
1 cukier wanilinowy lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki cynamonu w proszku
1 szklanka cukru
5 jajek (średnich, rozmiar M)
80 ml (1/3 szklanki) śmietanki kremówki 36% lub 30%
Mus śliwkowy:
około 15 - 20 łyżeczek powideł śliwkowych
Potrzebne też będą:
Szczelna tortownica o średnicy 24 cm z odpinaną obręczą.
Kilka długich kawałków grubej folii aluminiowej do zabezpieczenia formy od zewnątrz.
Duża i głęboka blacha do pieczenia, do której wstawimy tortownicę z sernikiem i wlejemy wrzącą wodę.
Przygotowanie
Składniki na masę serową wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Przygotować tortownicę : dokładnie obwinąć dno i boki folią aluminiową jak we wskazówkach poniżej, docisnąć folię zabezpieczając sernik przed dostaniem się wody do środka.
Spód: pierniczki włożyć do miski i dokładnie rozkruszyć dłonią. Powyrabiać widelcem lub dłonią tak aby powstała jednolita masa. Wyłożyć ją na spód formy, dokładnie i mocno uklepać.
Zagotować wodę, w której będzie piekł się sernik (z jednego czajnika). Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masa serowa: do misy miksera włożyć ser twarogowy, mascarpone, mąkę, cukier, cukier wanilinowy i cynamon. Zmiksować na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec zmiksować ze śmietanką.
Masę wylać na spód. Powidła wyłożyć łyżeczką wa wierzchu sernika starając się bardziej "kłaść" je na powierzchni, a nie zanurzać. Wykałaczką zrobić kilka ósemek po powierzchni sernika rozprowadzając mus w fantazyjne wzorki.
Wysunąć kratkę z piekarnika, postawić na niej większą formę, do której wstawić tortownicę z sernikiem, w dużą tortownicę wlać wrzącą wodę (z jednego czajnika).
Wsunąć kratkę do piekarnika i piec sernik przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut. Sernik należy studzić stopniowo: przez pierwsze 15 minut po wyłączeniu piekarnika pozostawić w zamkniętym piekarniku, przez następne 15 minut stopniowo uchylać drzwiczki. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić.
Gdy sernik będzie już zimny, obkroić go nożem przy brzegu blaszki, zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 8 godzin. Im sernik lepiej i dłużej schłodzony - tym lepiej. Kroić ostrym nożem zanurzanym na chwilę we wrzątku.
Wskazówki
Sernik pieczemy w "kąpieli wodnej", aby wierzch nie popękał, był gładki a masa serowa delikatna i aksamitna. Sposób pieczenia takiego sernika z musem w kąpieli wodnej wraz z wideo znajduje się tutaj .
Spód możemy zrobić z gotowych pierniczków (jak w poniższym przepisie) lub upiec spód piernikowy np. z tego przepisu, z połowy porcji, pieczenie jak w tamtym przepisie, 15 minut.
Sernik po dokładnym ostudzeniu należy wypiąć z obręczy i wstawić bez przykrycia do lodówki na minimum całą noc.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_cynamonowy/przepis.html