Wykonanie
SkładnikiSpód:150 g
ciastek kruchych2 łyżki
masłaMasa serowa:500 g zmielonego
twarogu tłustego lub gotowego sernikowego500 g
mascarpone1 i 1/2 szklanki
cukru3 płaskie łyżki
mąki pszennej lub ziemniaczanej200 ml
śmietanki kremówki 30%2 doniczki
bazylii (gęstych i z dużą ilością liści)5
jajekWierzch:400 g
śmietany 12% lub 18% (gęstej, homogenizowanej, z kubka)1 łyżka
cukru wanilinowego1 łyżka
cukru1 łyżka
soku z cytrynyskórka starta z 1
cytrynyoraz: 2-3 świeże
kiwiPrzygotowanieSkładniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz.
Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym
masłem, wyłożyć na dno tortownicy i mocno uklepać, wstawić do lodówki.Masa serowa:
twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce lub rozmiksować w melakserze, gotowy
ser wystarczy wyłożyć do miski. Połączyć z
mascarpone, następnie dodać
cukier i
mąkę, zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę.W kielichu blendera stojącego lub rozdrabniaczu zmiksować
śmietankę kremówkę razem z listkami
bazylii (pozostawić kilka do dekoracji). Miksować długo aż masa będzie gładka bez kawałeczków
bazylii. Można dodać jedno
jajko aby masa łatwiej się miksowała.Zieloną masę wlać do masy serowej i zmiksować, następnie kolejno dodawać
jajka miksując do połączenia się składników.Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Na spód z
ciasteczek wylać masę
serową i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 80 minut.Wierzch: Wysunąć sernik z piekarnika i rozprowadzić na jego powierzchni
śmietanę wymieszaną z
cukrem wanilinowym,
cukrem,
sokiem z cytryny i startą skórką. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut. Sernik stopniowo wyjmować z piekarnika (tzn. najpierw tylko uchylić drzwiczki).Po całkowitym ostudzeniu obkroić nożem przy krawędzi, zdjąć obręcz, wstawić do lodówki na kilka godzin bez przykrycia. Przed podaniem udekorować obranym i pokrojonym na cienkie plasterki
kiwi oraz listkami
bazylii.