Wykonanie
Składniki12 sztuk3
jajka (L)1/2 szklanki
cukru1/2 łyżeczki aromatu (ekstraktu)
rumowego1/2 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu1/2 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
maki ziemniaczanej12 łyżeczek
marmolady truskawkowej, malinowej lub z
czerwonej porzeczkiNasączenie:*sok z 1
cytryny1/3 szklanki ostudzonej
herbatyDekoracja:
beza (z poniższego przepisu)posypki: np. złote kuleczki i białe gwiazdki
Beza opalana:2
białka (rozmiar L)95 g
cukruPrzygotowanieBabeczki
biszkoptowe:Przygotować 12 papilotek i włożyć je do formy na muffiny. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Białka ubijać przez około 2 minuty aż się dobrze spienią. Dodawać po łyżce
cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać stopniowo
żółtka. Dodać
aromat rumowy, barwnik oraz przesiane
mąki (najlepiej przesiać je bezpośrednio do masy), zmiksować krótko na minimalnych obrotach miksera tylko do połączenia się składników na jednolitą masę bez grudek
mąki.Masę wyłożyć do papilotek, wstawić do piekarnika i piec przez 15 - 17 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Nasączyć
sokiem z
herbatą lub najlepiej mieszanką
likierów. Na wierzchu każdej babeczki położyć po łyżeczce
marmolady.
Beza opalana:Do misy miksera wlać
białka, dodać
cukier, 1/2 łyżki
wody i małą szczyptę
soli. W małym garnku zagotować 1 szklankę
wody. Odstawić z ognia, na garnku zawiesić miskę z
białkami, upewnić się czy dno miski nie dotyka do
wody. Ubijać
białka mikserem na wysokich obrotach przez około 3 - 4 minuty aż masa będzie bardzo gęsta, biała i błyszcząca. Zdjąć miskę z garnka, odstawić na blat i ubijać
białka jeszcze przez około 2 - 3 minuty aż nieco się ostudzą.
Bezę wyłożyć na babeczki, opalić palnikiem (jak do creme brulee), udekorować posypkami.Wskazówki* bardzo polecam też nasączenie z
likieru amaretto i
kokosowego Malibu
