Wykonanie
SkładnikiSpód:170 g
mąki pszennej80 g
mąki ziemniaczanej50 g
cukru150 g zimnego
masła1
jajkoKonfitura:400 g (1 i 1/3 szklanki)
marmolady pomarańczowej (domowej lub gotowej)
Beza:2 duże
białka100 g
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejOpcjonalnie:
orzechy włoskiePotrzebna będzie: blaszka o wymiarach minimum 20 cm x 30 cmPrzygotowanieSpód: Do miski przesiać
mąkę pszenną, dodać
mąkę ziemniaczaną,
cukier i pokrojone na kawałeczki
masło. Miksować składniki mikserem (mieszadłem) do uzyskania drobnych kawałeczków ciasta lub siekać składniki nożem na stolnicy.Następnie dodać
jajko i zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Ciasto włożyć pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować na placek zbliżony do wymiarów formy - razem z papierem przenieść ciasto do formy.
Ciastem wyłożyć spód i około 1 cm
boków, w razie potrzeby wylepić brakujące miejsca palcami. Cały spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika lub na około pół godziny.Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z
ciastem i piec przez 35 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Ze
spodem należy obchodzić się ostrożnie, bo jest delikatny i łatwo się kruszy.
Beza: piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Białka wlać do miski i ubić mikserem na pianę. Następnie dodawać po łyżce
cukier, zachowując odstępy czasowe, cały czas dokładnie ubijając pomiędzy kolejnymi dawkami. Ubijać
białka jeszcze przez 2 - 3 minuty, pod koniec dodając
mąkę ziemniaczaną.Kruchy spód posmarować
marmoladą pomarańczową, następnie wyłożyć
bezę za pomocą rękawa cukierniczego. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut aż
beza lekko się zrumieni. Mazurek przechowywać w temperaturze pokojowej.WskazówkiSpód można upiec z wyprzedzeniem.
Bezę możemy po prostu rozsmarować po powierzchni mazurka i zrobić fantazyjne fale. Wówczas można posypać
bezę (przed pieczeniem) posiekanymi
orzechami włoskimi.

