Wykonanie

W ostatni weekend zamarzył mi się mazurek. Akurat w lodówce miałam
marmoladę pomarańczową, zatem padło na mazurka
pomarańczowego z
bezą. Przygotowałam kruche ciasto, nadziałam
marmoladą i zapiekłam pod chrupiącą
bezą. Mazurek
pomarańczowy jest dość wytrawny i lekko gorzkawy. Zatem jeśli ktoś nie lubi
marmolady pomarańczowej polecam użyć innego smaku np. morelowej lub brzoskwiniowej.Składniki:Ciasto:200 g
mąki pszennej80 g
mąki ziemniaczanej50 g
cukru150 g zimnej
margarynyszczypta
soli1
jajkosłoik
marmolady pomarańczowe100 g siekanych
orzechów włoskichBeza:2
białka (rozmiar L)100 g
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejWykonanie:Ciasto: Na stolnicę przesiać
mąkę ziemniaczaną i pszenną, dodać
cukier, szczyptę
soli i pokrojoną w kostkę
margarynę. Dwoma nożami rozdrobnić
margarynę na mniejsze kawałki. Następnie do ciasta dodać
jajko. Wszystko razem połączyć za pomocą noży, a następnie rękoma zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W
między czasie przygotować formę, wysmarować ją
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować dość szybko dostosowując kształt do formy. Nie należy ciasta zbytnio podsypywać
mąką. Przełożyć ciasto do formy wylepiając nim dno i około 1 cm
boków. Ciasto ponownie wstawić do lodówki na 15 minut w celu ponownego schłodzenia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 160 stopni (góra i dół bez termoobiegu), wstawić ciasto i piec 35 minut. Wyjąć z piekarnika i schłodzić. Ciasto będzie bardzo kruche, więc należy uważać przy wyjmowaniu go z formy.
Beza: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Białka ubić mikserem na pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce
cukier cały czas dokładnie ubijając. Na sam koniec ubijania dodać
mąkę ziemniaczaną.Wykończenie: Kruchy spód posmarować
marmoladą pomarańczową, następnie za pomocą łyżki wyłożyć
bezę robiąc na powierzchni fantazyjne fale. Całość posypać
orzechami włoskimi i wstawić do piekarnika na 25-30 minut, aż
beza lekko się zrumieni.Mazurek przechowywać w temperaturze pokojowej.

