Wykonanie
Babka piaskowa to jeden z tych ciepłych, pysznych domowych wypieków, kojarzących się ze spotkaniami rodzinnymi, poobiednią
kawą i wizytami u babci :) . Poniżej znajdziecie przepis na puszystą, łatwą i szybką w wykonaniu babkę. Tradycyjny smak jest tutaj ożywiony dzięki dodatkowi
marmolady. Polecam :)

4
jajka ( M )pół szklanki
cukru1
cukier waniliowy4 łyżki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g ( pół kostki)
masłamarmolada twarda - różana lub wieloowocowa(
marmolada twarda nadaje się do tego typu wypieku najlepiej, ponieważ dobrze wytrzymuje wysokie temperatury i się nie rozpuszcza. Ze zwykłym
dżemem ciasto może się nie udać. )
Masło rozpuścić i odstawić, by ostygło.
Jajka utrzeć z
cukrami na biały, puszysty krem ( zajmie to kilka minut). Wsypać
mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Dokładnie wymieszać.Dodać
proszek do pieczenia, wymieszać.Na końcu dodać do ciasta rozpuszczone
masło. Wymieszać. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany.Ciasto przelać do formy. Na wierzchu ułożyć małe kawałki
marmolady, zachowując
między nimi odstępy. Lekko wcisnąć
marmoladę w ciasto, by była nim przykryta.(To ważne, by kawałki były nieduże. Nie
dajcie się ponieść pokusie posiadania dużej ilości
marmolady w cieście! Zbyt duże kawałki, ułożone bez odstępu, dadzą
potem nieładny efekt dziury w cieście.)

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 40-50 minut, do suchego patyczka.gotowe ciasto posypać
cukrem pudrem.Piekłam w formie o wymiarach 24 x 9 cm.