Wykonanie
Składniki150 ml
białek3/4 szklanki (165 g) drobnego
cukru1 łyżeczka
octu winnego1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1
laska wanilii, wyłuskane ziarenka250 ml
śmietanki 36% (b. zimnej)2 łyżki
likieru orzechowego1 łyżka
cukru pudrucukier puder do posypania
Czereśnie w zalewie1 filiżanka
czereśni pokrojonych na połówki, bez pestek3 łyżki
wody2 łyżki
cukru1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej wymieszanej z 2 łyżkami
wodyPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 160 stopni C . Blachę o wymiarach 34 x 25 cm i wysokości 4 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Ubić
białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawać
cukier, ubijać aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Wymieszać z
octem,
mąką i
wanilią. Wyłożyć na przygotowaną blachę i piec przez 20 minut. Studzić w blasze przez 3 minuty, przełożyć na metalową kratkę wyłożoną papierem do pieczenia i studzić kolejne 3 minuty.
Bita śmietana: Do miski wlać bardzo zimną
śmietankę,
likier i
cukier puder. Ubić na sztywny i gęsty krem.
Bezę przewrócić
bezę na drugą stronę, ułożyć dłuższym
bokiem do siebie i wyłożyć
bitą śmietanę w środkowej części
bezy, wzdłuż krótszego
boku. Zwinąć w roladę od lewej do prawej strony (od krótszego
boku). Posypać
cukrem pudrem i pokroić. Podawać samą bez dodatków, z ulubionym
dżemem lub
owocami w zalewie.
Czereśnie w zalewieDo rondelka włożyć
czereśnie, wlać
wodę, wsypać
cukier, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Dodać
sok z cytryny i
mąkę rozpuszczoną w wodzie. Zagotować i odstawić z ognia.