ßßß Cookit - przepis na Babka ziemniaczana z kaszą gryczaną i serem

Babka ziemniaczana z kaszą gryczaną i serem

nazwa

Wykonanie

Kaszę gryczaną lubię bardzo. Choć nie zawsze pałałam do niej miłością. W dzieciństwie, w czasie moich corocznych wakacji u babci, bardzo często miałam okazję spróbować gryczanego placka, który był dość regularnie przez babcię pieczony. W tej chwili nie pamiętam już, czy był on z ziemniakami, czy tylko z białym serem, czy w cieście, pamiętam jedynie zapach i to, że tego placka nie jadałam. Dziś wiele bym dała, żeby móc zjeść kawałek. Babka, a właściwie ziemniaczany placek, z przepisu Olgi, choć to nie babciny placek, trochę przypomniał mi tamte klimaty i w jakiejś części zaspokoił mój apetyt na kaszę gryczaną. A przy okazji stanowił niecodzienny i zdrowy obiad.
1 kg ugotowanych białych ziemniaków
100 g kaszy gryczanej ( 1 torebka)
200 g śmietany(małe opakowanie)
250 g sera feta
4 jajka
1 pęczek natki pietruszki
2 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem
sól i czarny, mielony pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W drugim garnku gotujemy kaszę gryczaną. Ugotowane ziemniaki tłuczemy. Do dużej miski wkładamy ziemniaki, kaszę, starty na tarce ser feta, pokrojone cebulkę ze szczypiorkiem i pietruszkę. Dokładamy jajka i śmietanę oraz sól i pieprz. Całość mieszamy i przekładamy do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Pieczemy w temperaturze 180 st C, na dolnej półce, około godziny.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2009/09/babka-ziemniaczana-z-kasza-gryczana-i.html