ßßß Cookit - przepis na Surówka z białej kapusty i selera naciowego

Surówka z białej kapusty i selera naciowego

nazwa

Wykonanie

Surówki. Wiem, że w niektórych domach prawie się ich nie je. W moim domu, nie mogło być obiadu bez surówki. To, czego nauczyłam mnie moja mama, to ważności tego niedocenianego nieraz dodatku. Surówki musiało być dużo, musiała być świeżo zrobiona, dobrze przyprawiona i najlepiej robiona z różnych warzyw. W swoim domu również starałam się robić ich jak najwięcej. Tutaj nieraz idę na łatwiznę i rzucam ogórka konserwowego lub robię szybką mizerię, ale od czasu do czasu zmuszam się do zrobienia czego bardziej pracochłonnego, chociaż tak naprawdę, z tą surówką z białej, młodej kapusty naprawdę nie ma dużo pracy. Jest poza tym zdrowa i bardzo smaczna. Oczywiście to surówka całoroczna i jest doskonała zarówno z młodej jak i starej kapusty.
Mała główka białej kapusty
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
śmietana
sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
Kapustę szatkujemy i posypujemy solą, pozostawiamy chwilę, aby się "zsikała", dodajemy startą marchew, pokrojony w plasterki seler. Dodajemy cukier(około łyżeczki) i pieprz. Mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny(może byc kwasek cytrynowy). Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2009/06/surowka-z-biaej-kapusty-i-selera.html