Wykonanie
            Surówki. Wiem, że w niektórych domach prawie się ich nie je. W moim domu, nie mogło być obiadu bez surówki. To, czego nauczyłam mnie moja mama, to ważności tego niedocenianego nieraz dodatku. Surówki musiało być dużo, musiała być świeżo zrobiona, dobrze przyprawiona i najlepiej robiona z różnych warzyw. W swoim domu również starałam się robić ich jak najwięcej. Tutaj nieraz idę na łatwiznę i rzucam 
ogórka konserwowego lub robię szybką mizerię, ale od czasu do czasu zmuszam się do zrobienia czego bardziej pracochłonnego, chociaż tak naprawdę, z tą surówką z białej, 
młodej kapusty naprawdę nie ma dużo pracy. Jest poza tym zdrowa i bardzo smaczna. Oczywiście to surówka całoroczna i jest doskonała zarówno z 
młodej jak i starej 
kapusty.

Mała główka 
białej kapusty1 
marchewka2 
łodygi selera naciowego
śmietanasól, 
pieprz, 
cukier, 
sok z cytrynyKapustę szatkujemy i posypujemy 
solą, pozostawiamy chwilę, aby się "zsikała", dodajemy startą 
marchew, pokrojony w plasterki 
seler. Dodajemy 
cukier(około łyżeczki) i 
pieprz. Mieszamy. Doprawiamy 
sokiem z cytryny(może byc kwasek 
cytrynowy). Dodajemy 
śmietanę i dokładnie mieszamy.