Wykonanie
Surówki. Wiem, że w niektórych domach prawie się ich nie je. W moim domu, nie mogło być obiadu bez surówki. To, czego nauczyłam mnie moja mama, to ważności tego niedocenianego nieraz dodatku. Surówki musiało być dużo, musiała być świeżo zrobiona, dobrze przyprawiona i najlepiej robiona z różnych warzyw. W swoim domu również starałam się robić ich jak najwięcej. Tutaj nieraz idę na łatwiznę i rzucam
ogórka konserwowego lub robię szybką mizerię, ale od czasu do czasu zmuszam się do zrobienia czego bardziej pracochłonnego, chociaż tak naprawdę, z tą surówką z białej,
młodej kapusty naprawdę nie ma dużo pracy. Jest poza tym zdrowa i bardzo smaczna. Oczywiście to surówka całoroczna i jest doskonała zarówno z
młodej jak i starej
kapusty.
Mała główka
białej kapusty1
marchewka2
łodygi selera naciowego
śmietanasól,
pieprz,
cukier,
sok z cytrynyKapustę szatkujemy i posypujemy
solą, pozostawiamy chwilę, aby się "zsikała", dodajemy startą
marchew, pokrojony w plasterki
seler. Dodajemy
cukier(około łyżeczki) i
pieprz. Mieszamy. Doprawiamy
sokiem z cytryny(może byc kwasek
cytrynowy). Dodajemy
śmietanę i dokładnie mieszamy.