Wykonanie
Składniki4 porcje1/2 szklanki
wody1/2 szklanki
mleka5 łyżek
oliwy z oliwekszczypta
soli1/2 - 1 łyżeczka startej
skórki z cytryny (tylko żółta część)1 szklanka
mąki (wcześniej przesianej)4 duże
jajkaolej roślinny lub
oliwa z oliwek do głębokiego smażeniaDodatki
cukier puder do posypania i/lub
cynamonpolewa z
białej czekolady: 100 g
białej czekolady i 1/2 szklanki
śmietanki kremowej 30%PrzygotowanieW rondelku zagotować
mleko,
wodę, 5 łyżek
oliwy z oliwek,
sól i
skórkę cytrynową. Wsypać całą
mąkę, zmniejszyć płomień i energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondelka i utworzy gładką kulę. Podgrzewać przez około 2 - 3 minuty, obracając ciasto. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.Ciasto miksować przez 20 sekund, następnie wbijać kolejno
jajka i wyrabiać (miksować) przez następne 30 sekund.W woku, garnku lub głębokiej patelni rozgrzać
olej do temp. 170 stopni C. Do rozgrzanego
oleju wkładamy po małej łyżeczce ciasta. Racuszki smażyć na złoty kolor przez około 3 minuty, raz przewracając. Ciasto powinno urosnąć.Racuszki wyjąć łyżką cedzakową na ręczniki papierowe. Posypać
cukrem pudrem i/lub
cynamonem. Podawać z
polewą czekoladową:
czekoladę połamać na kosteczki i roztopić (np. w kuchence mikrofalowej), następnie energicznie wymieszać ze
śmietanką kremową.WskazówkiMożna zrobić polewę z ciemnej
czekolady.