ßßß Cookit - przepis na Racuszki hiszpańskie

Racuszki hiszpańskie

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
5 łyżek oliwy z oliwek
szczypta soli
1/2 - 1 łyżeczka startej skórki z cytryny (tylko żółta część)
1 szklanka mąki (wcześniej przesianej)
4 duże jajka
olej roślinny lub oliwa z oliwek do głębokiego smażenia
Dodatki
cukier puder do posypania i/lub cynamon
polewa z białej czekolady: 100 g białej czekolady i 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%
Przygotowanie
W rondelku zagotować mleko, wodę, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól i skórkę cytrynową. Wsypać całą mąkę, zmniejszyć płomień i energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondelka i utworzy gładką kulę. Podgrzewać przez około 2 - 3 minuty, obracając ciasto. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
Ciasto miksować przez 20 sekund, następnie wbijać kolejno jajka i wyrabiać (miksować) przez następne 30 sekund.
W woku, garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej do temp. 170 stopni C. Do rozgrzanego oleju wkładamy po małej łyżeczce ciasta. Racuszki smażyć na złoty kolor przez około 3 minuty, raz przewracając. Ciasto powinno urosnąć.
Racuszki wyjąć łyżką cedzakową na ręczniki papierowe. Posypać cukrem pudrem i/lub cynamonem. Podawać z polewą czekoladową: czekoladę połamać na kosteczki i roztopić (np. w kuchence mikrofalowej), następnie energicznie wymieszać ze śmietanką kremową.
Wskazówki
Można zrobić polewę z ciemnej czekolady.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/placki/racuszki_hiszpanskie/przepis.html